Ribera d'Ebre

Troben més partícules radioactives fora del recinte de la central d'Ascó

Els tècnics que treballen en la descontaminació de la radioactivitat alliberada el passat mes de novembre a la central nuclear d'Ascó han tornat a trobar tres noves partícules fora del recinte de la planta nuclear. La troballa es va fer la setmana passada i els responsables de la central han assegurat que, per les seves característiques, aquestes restes no tenen incidència "ni per a la salut de les persones ni per al medi ambient". La central també va patir un altre ensurt fa uns dies, quan una revisió va detectar que els monitors que mesuren la radioactivitat a la sala de control de l'edifici de combustible i de contenció no funcionaven correctament.

Actualitzat

El passat 5 de juny es va localitzar una partícula radioactiva al costat de les vies del tren que passen pel costat de la central nuclear d'Ascó, i l'endemà es van trobar dues partícules més a la mateixa zona. Els titulars de la planta, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, han explicat que es tracta de "partícules metàl·liques amb pes, que no es mouen per terra", per la qual cosa "no hi ha risc" que quedin suspeses en l'aire i arribin als trens que circulen per aquest tram.

Aquesta troballa, relacionada amb la fuita de partícules del passat mes de novembre, "no té incidència ni per a la salut de les persones ni per al medi ambient", segons ha explicat el portaveu de la planta, Eugeni Vives. Els tècnics seguiran treballant per localitzar restes radioactives al costat de les vies del tren durant aquesta setmana.

D'altra banda, el Consell de Seguretat Nuclear ha informat que dijous passat es va detectar un error en el funcionament dels monitors que mesuren la radioactivitat a la sala de control de l'edifici de combustible i de contenció de la central. En concret, es va detectar que l'ajust dels punts de calibració dels monitors se situaven "per damunt dels valors que resultarien de l'aplicació correcta de les Especificacions Tècniques de Funcionament" de la planta. Un error que s'ha solventat recalibrant els monitors amb els valors correctes.

Segons el CSN, aquesta situació s'estaria produint "des de fa un o dos anys" tot i que no s'ha descobert fins ara, en el decurs de la revisió en profunditat que es fa a la planta arran de l'emissió de radioactivitat del passat novembre, un fet que no va transcendir fins al mes d'abril.

Anar al contingut