Retrat del rei Ricard III d'autor desconegut, a la National Gallery de Londres
Retrat del rei Ricard III d'autor desconegut, a la National Gallery de Londres
Leicester

Troben l'esquelet de Ricard III sota un aparcament de cotxes

Investigadors britànics localitzen unes restes òssies que inclouen un crani fracturat i una columna vertebral encorbada corresponents al monarca anglès. La troballa permet resoldre un misteri que feia 500 anys que durava.

RedaccióActualitzat
El rei Ricard III era sota un pàrquing. Les restes mortals del monarca Ricard III han estat localitzades sota un aparcament de cotxes a Leicester, a Anglaterra. Investigadors britànics han confirmat que han trobat els trossos d'un esquelet –que inclouen un crani fracturat i una columna vertebral encorbada- que corresponen al monarca Ricard III, l'últim rei anglès que va morir en batalla.

La troballa permet resoldre un misteri que feia 500 anys que durava. El rei Ricard III, representat per William Shakespeare com un tirà monstruós que va assassinar dos prínceps a la Torre de Londres, va regnar entre el 1483 i el 1485, i va ser l'últim de la casa dels York abans que la corona passés a la família dels Tudor. Segons es coneixia, el rei Ricard III el van matar quan lluitava contra el seu successor, Enric Tudor, a la batalla de Bosworth Field, al centre d'Anglaterra, el 1485.

Com a avançament de la primícia, la Universitat de Leicester, juntament amb la cadena Channel 4, han publicat una primera fotografia amb les restes òssies del rei Ricard III d'Anglaterra.

La imatge mostra la forma del crani i la de l'esquelet, que hauria acabat enterrat a l'església de Grey Friars (dels frares grisos). Aquesta part del cadàver és especialment important perquè se sabia que el rei va patir lesions a la part posterior del cap, fruit de la batalla on va perdre la vida. Per això, els investigadors van mirar sobretot les restes del crani per trobar-hi els traumatismes que hauria sofert.

Després de mesos d'anàlisis de l'esquelet, que va ser trobat ara fa un any durant una excavació d'unes restes medievals, la doctora Jo Appleby, professora de Bioarqueologia Humana a l'Escola Universitària d'Arqueologia i Historia Antiga, ha explicat: "El crani es trobava en bones condicions, encara que en estat fràgil, i ens ha donat informació detallada sobre l'individu al qual corresponia".

D'altra banda, l'esquelet també mostra proves que el rei Ricard III tenia escoliosi quan va morir.

L'especialista ha explicat que durant les investigacions per determinar si el cadàver corresponia al de Ricard III també es va construir un perfil biològic de les seves característiques.




Anar al contingut