Un dels exemplars vist per Marc Aixarch (GENCAT)
Un dels exemplars vist per Marc Aixarch (GENCAT)
Parc Natural dels Ports

Troben exemplars de llagosta saga al Parc Natural dels Ports per primer cop en 40 anys

És la llagosta més gran d'Europa, de 12 centímetres de llargada, i està considerada una espècie protegida

RedaccióActualitzat

Per primera vegada en 40 anys s'han detectat tres exemplars femella de llagosta saga, o llagosta plegamans, al Parc Natural dels Ports. És la llagosta més gran d'Europa, de 12 centímetres de llargada, i està considerada una espècie protegida. 

La troballa l'ha feta l'ambientòleg Marc Aixarch en un prat a 1.100 metres d'altitud. Trobar exemplars d'aquesta espècie és complicat, ja que els seus hàbits de comportaments i el seu aspecte la fan difícil de detectar per l'ull humà.

La llagosta saga és semblanta un insecte bastó. S'alimenta d'insectes i la seva presència depèn en bona mesura de la quantitat que en trobi. 

La primera llagosta plegamans la van trobar als anys 40 a la Serra de Tivissa, i des d'aquell moment només se n'han localitzat molt puntualment a cinc indrets més: el Parc Natural dels Ports, el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, i les comarques del Priorat i l'Alt Urgell.

La llagosta plegamans és una espècie protegida a Europa, ja que és molt rara i perquè és un depredador d'altres llagostes més comunes quan n'hi ha un excés. És una espècie partenogenètica: la femella no necessita el mascle per fecundar els ous; és més, a Catalunya no hi ha registre de cap mascle. 

Anar al contingut