París

Troben en un autobús prop de París un Degas robat fa nou anys a Marsella

Curiosament s'ha fet la troballa quan aquest cap de setmana es tanca a París una exposició sobre Edgar Degas, just quan se celebra el centenari de la seva mort

RedaccióActualitzat

Una pintura d'Edgar Degas, robada d'un museu a Marsella ara fa nou anys, ha estat trobada en un autobús prop de París, segons ha fet públic aquest divendres la ministra de Cultura francesa. Françoise Nyssen ha explicat que els funcionaris de duanes han trobat aquesta peça, feta amb la tècnica del pastel, oculta en el compartiment d'equipatge d'un autobús que estava en una àrea de descans d'una autopista, a uns 30 quilòmetres de París.

Cap dels passatgers que anaven a l'autobús ha admès saber res de la pintura. Una peça que, per cert, es calcula que podria tenir un valor aproximat de 800.000 euros.

Experts del Museu d'Orsay a la capital francesa han confirmat que aquesta representació d'un grup d'extres d'òpera es tracta de l'obra: "Les choristes", a vegades també anomenada "Les extres", que va ser robada el 2009 al Museu Cantini, situat al port meridional de la ciutat de Marsella. Va ser un préstec del museu d'Orsay per a una exposició sobre art i teatre.

 

En aquesta pintura, va ser l'única vegada que Degas no va representar ballarins. Un tema que era molt recurrent en l'obra aristocràtica d'aquest artista inspirat fortament pel món de l'òpera.

Degas estava al cap d'amunt de la seva carrera quan va fer aquesta peça. Era l'any 1877, just abans que comencés a perdre la visió.

Un final feliç per a una exposició al Museu d'Orsay

Curiosament s'ha fet la troballa quan aquest cap de setmana es tanca a París una exposició sobre Edgar Degas, just quan se celebra el centenari de la seva mort. En motiu d'aquesta exposició mig milió de persones han visitat el Museu d'Orsay.

 

"Ha estat un meravellós final feliç de la història" ha explicat un portaveu del museu que recull la col·lecció impressionista més gran del món. Ara, el Museu d'Orsay està organitzant una gran exposició sobre Degas i l'òpera per al 2019. "Hauria estat terrible fer-la sense aquesta pintura" robada el 2009, han aclarit.

Buscar peces i antiguitats robades

Gerald Darmanin, el ministre francès encarregat del servei duaner, s'ha negat a revelar com s'ha fet la recuperació de la peça, però ha dit que els oficials de duanes estan sempre molt atents al tràfic d'obres d'art robades o saquejades i als artefactes històrics.

Ha explicat que l'octubre passat, França va tornar vuit antiguitats egípcies de 3.000 anys a El Caire trobades pels oficials de duanes a l'equipatge d'un home britànic, a una estació de tren de París. I ha assenyalat que miren particularment de recuperar els tresors que han estat espoliats a causa de la guerra a Síria.

Anar al contingut