Arucas

Troben a Gran Canària fotos desconegudes de Franco del dia abans de l'Alzamiento

Entre les instantànies, un total de 381 imatges en blanc i negre impreses en paper de posal, n'hi ha del 17 de juliol, justament el dia abans de l'alçament militar que va iniciar la guerra.

RedaccióActualitzat

Diverses fotografies de la Guerra Civil desconegudes fins ara han estat trobades a Gran Canària, concretament a l'Ajuntament d'Arucas. Entre les instantànies, un total de 381 imatges en blanc i negre impreses en paper de posal, n'hi ha del 17 de juliol de 1936, justament el dia abans de l'alçament militar que va iniciar la guerra.

Aquestes imatges mostren Francisco Franco en l'època en què era capità general militar de les Canàries. El dictador hi apareix durant una desfilada militar amb motiu de l'enterrament del general Amado Balmes, antic governador militar de Las Palmas, que tot i "mort oficialment per un tret accidental, mentre manipulava la seva arma, podria haver estat assassinat pels colpistes", assenyala en un comunicat l'ajuntament grancanari. Sigui com sigui, el cert és que Franco va sortir l'endemà en avió cap al Marroc per encapçalar la sublevació militar.

Les imatges formaven part d'un àlbum de cartró i s'han trobat mentre es feia inventari. Estan numerades i tenen números correlatius -tot i que en falten algunes-, per la qual cosa es pensa que van ser utilitzades per algun tipus de registre institucional.

Després d'estudiar-les, s'ha arribat a la conclusió que les imatges són originals i que "la majoria poden ser fins i tot inèdites". Es pensa, a més, que van ser fetes per diferents fotògrafs que no eren professionals, ja que algunes estan desenfocades i d'altres no tenen la llum adequada.

No obstant això, les instantànies tenen un innegable valor històric, tal com subratlla la Conselleria de Patrimoni Històric, que subratlla que ara "queda per fer una tasca d'investigació amb les imatges, que són la memòria visual d'un dels episodis més violents soferts a la ciutat de Las Palmas de Gran Canària i que forma part de la història espanyola del segle XX".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut