Londres

Felip VI crida al diàleg a Londres per resoldre la disputa sobre Gibraltar

També demana als parlamentaris britànics que es garanteixin els drets dels ciutadans de la Unió Europea en la negociació del Brexit

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI ha dit en un discurs davant el Parlament britànic que confia que el "diàleg i l'esforç" entre els governs de Madrid i Londres sobre el contenciós de Gibraltar permetrà avançar cap a fórmules "acceptables" per a tots.

En l'acte de més transcendència política de la seva visita d'Estat al Regne Unit, Felip ha fet un repàs per les estretes relacions entre tots dos països i entre les dues monarquies.

"Estic convençut que aquesta determinació per resoldre les nostres diferències serà encara més gran en el cas de Gibraltar, i confio que a través del diàleg i l'esforç necessari dels nostres governs seran capaços de treballar per fórmules que siguin acceptables per tots els implicats".

També s'ha referit al fet que és el teló de fons d'aquesta visita, la pròxima sortida del Regne Unit de la UE. El poble britànic, ha dit, va prendre aquesta decisió d'acord amb la seva sobirania i la seva llei, així que ha deixat clar que ho respecta, encara que, ha afegit, també l'"entristeix".

Ha deixat clar que, en aquest context, el primordial és tenir en compte els milers de britànics que viuen a Espanya i els milers d'espanyols al Regne Unit, que tenen una expectativa legítima de condicions de vida estables i decents.

"Per tant, insto els dos Governs a seguir treballant per assegurar que l'acord de retirada del Regne Unit ofereix suficient seguretat i certitud."

La realitat és que el Regne Unit atrau joves espanyols. Uns 80.700 resideixen a aquest país. I en comparació, és elevadíssim el nombre de britànics a Espanya de més de 40 anys, sobretot jubilats. 235.900 britànics d'aquesta franja d'edat resideixen a Espanya.

 

Felip VI també ha mostrat la solidaritat i l'afecte d'Espanya per les víctimes del terrorisme i ha tingut un record específic per a l'espanyol Ignacio Echeverría, mort en l'atemptat del 3 de juny, així com per a la diputada laborista Jo Cox, assassinada fa un any, i el policia Keith Palmer, apunyalat prop del Parlament en l'atemptat de març.

Primera trobada en 30 anys

Les dues de les monarquies més antigues d'Europa -totes dues, descendents de la reina Victòria- es troben més de 30 anys després de l'última trobada oficial.

Elisabet II i el duc d'Edimburg han rebut el rei Felip i la reina Letícia a l'esplanada del canvi de guàrdia. Han recorregut en carrossa l'avinguda que voreja el Saint James Park fins al palau de Buckingham.

Es tracta d'un viatge l'estat, una visita oficial de tres dies de durada, que ha hagut de ser ajornada en dues ocasions per la situació política tant a Espanya com al Regne Unit. 

La visita oficialment ha començat aquest dimecres al migdia amb la rebuda a Felip i Letícia per part de la reina Elisabeth II i el duc d'Edimburg. Ha estat amb tots els honors militars. Hi ha hagut una passada de revista a les tropes, salves i una passejada fins al palau de Buckingham.

 

 

 

ARXIVAT A:
MonarquiaFelip VIGibraltarCasa Reial espanyola Regne UnitReina Elisabet II
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut