La ministra d'Afers Exteriors en una imatge d'arxiu
La ministra d'Afers Exteriors en una imatge d'arxiu
Madrid

Trinidad Jiménez assegura que el diàleg amb Rabat no s'ha trencat

La ministra d'Afers Exteriors i de Cooperació, Trinidad Jiménez, ha assegurat que el diàleg amb el Marroc no s'ha trencat i ha destacat que Espanya és un "soci estratègic" per al regne alauita, no només des del punt de vista bilateral sinó també en les seves relacions amb la UE. En declaracions als mitjans de comunicació des de Mar del Plata, a l'Argentina, la ministra ha indicat que ahir mateix l'ambaixador d'Espanya a Rabat, Alberto Navarro, va conversar amb el seu homòleg marroquí, Taieb Fassi Fihri. Per la seva banda, el vicepresident del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha mostrat "segur" que Espanya i el Marroc podran superar "qualsevol circumstància" en la seva "importantíssima" relació bilateral.

Actualitzat
"Sempre hem mantingut el diàleg amb el Marroc, fins i tot en els moments de tensió. Tinguin per tant la seguretat que el continuarem mantenint i ho estem fent", ha assegurat Jiménez. Preguntada si l'executiu li demanarà al rei que intervingui en aquest nou episodi de tensió amb el país veí, ha indicat que "més enllà de les friccions verbals, la relació amb el Marroc és fluida i l'estem gestionant amb tota normalitat des del govern d'Espanya".

Rubalcaba, "segur" que se superarà "qualsevol situació" davant la decisió de Rabat de revisar la relació

El vicepresident primer del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'ha mostrat "segur" que Espanya i el Marroc podran superar "qualsevol circumstància" en la seva "importantíssima" relació bilateral, després que Rabat ha anunciat que la revisarà, perquè tenen "una base de confiança".

Rubalcaba ha insistit que per a Espanya la relació amb el seu veí del sud és "estratègica". Segons Rubalcaba, des que va arribar al poder el PSOE, tant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero com també el Marroc han fet "un esforç per reforçar" les relacions i millorar". El govern, ha insistit Rubalcaba, "mantindrà aquesta política de reforçar les bilaterals perquè entenem que és molt important per al Marroc, per a Espanya, per als ciutadans del Marroc i per als espanyols".

D'altra banda, preguntat pel motiu que va portar el PSOE a votar a favor de la declaració promoguda al Congrés per ICV i que ha motivat la reacció del govern marroquí, Rubalcaba ha considerat que, donat que el Parlament marroquí es reuneix aquesta tarda per discutir la posició del Parlament espanyol, "el que procedeix avui és dir exactament el que he dit".

El portaveu del govern marroquí, Jalid Naciri, havia anunciat ahir que Rabat volia replantejar-se "el conjunt de les relacions entre Espanya i el Marroc en tots els àmbits" després de la resolució aprovada pel Congrés sobre el desmantellament del campament de protesta sahrauí i que Rabat considera hostil i plena de "expressions antimarroquines".

El ple del Congrés dels Diputats va aprovar ahir per unanimitat una declaració de condemna dels incidents a Al- Aaiun en què s'anima a "aprofundir" en les relacions amb el Front Polisario i al mateix temps assenyala el Marroc per les violacions de drets humans i per la seva negativa a permetre l'entrada de periodistes.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut