Tres submarinistes amb les ampolles que han tret del fons del pantà de Sant Antoni
Tres submarinistes amb les ampolles que han tret del fons del pantà de Sant Antoni
Tremp

Treuen del pantà de Sant Antoni 86 ampolles de vi després de 29 mesos submergides

Set cellers del Pallars Jussà i Sobirà han participat en un experiment pioner: han envellit el vi submergint-lo a 40 metres de profunditat al pantà de Sant Antoni

RedaccióActualitzat

El projecte pilot d'envellir vins de set cellers dels Pallars al fons del pantà de Sant Antoni s'ha acabat aquest divendres amb la retirada de 86 ampolles. En total han estat 29 mesos submergides a uns 40 metres de profunditat i a una temperatura constant d'uns 12 °C.

El sommelier Jordi Martínez ha tastat els vins "in situ" i la primera valoració que n'ha fet ha estat positiva. Martínez ha explicat que sí que hi ha diferència entre els envellits als cellers i els del fons del pantà i ha afegit que aquestes diferències tenen a veure amb la preservació:

"No hi ha hagut llum, perquè a 40 metres sota l'aigua la llum no hi arriba; no hi ha hagut presència d'oxigen, perquè estaven tapades amb un tap de corona, de l'estil dels de refresc, i a més a més la temperatura és molt estable. Per tant, l'evolució del vi és molt més lenta, i això ha fet que mantingués aquesta acidesa, aquesta vivacitat i aromes més frescos."

El sommelier ha detallat que en els vins blancs és on es noten més les característiques del fet que han estat envellits sota l'aigua. En canvi, als negres aquest tipus d'envelliment "els dona més vida".

Aquest projecte va néixer l'octubre del 2014, a través del programa Al teu gust, aliments del Pallars, impulsat per l'Ajuntament de Tremp i set cellers del Pallars que van posar en marxa la prova pilot amb l'objectiu d'avaluar l'evolució del vi madurat durant un temps determinat al fons del pantà de Sant Antoni. L'experiment va consistir a submergir dues gàbies amb dotze ampolles de cada celler (entre 1 i 4 referències per celler) a uns 40 metres de profunditat, cosa que garantia l'absència de llum tot l'any i la temperatura constant de 12 °C.

El primer tast es va fer al cap de set mesos, durant la primavera del 2015, quan es va extreure el primer joc d'ampolles i diversos sommeliers i enòlegs en van fer un primer tast. En aquella primera valoració ja van apreciar diferències notables entre els vins envellits en celler o sota l'aigua, especialment en els vins negres, als quals es va donar un punt d'arrodoniment.

Els cellers que han participat en aquesta prova pilot són: Celler Vila Corona, Castell d'Encús, Sauvella, Mas Garcia Muret, Xic's Cal Borrech, Terrer de Pallars i Batlliu de Sort.
         

Anar al contingut