Iraq

Tretze morts i set ferits en un atac contra un grup d'aspirants a policia a Bagdad

A Bagdad, un suïcida ha fet esclatar la càrrega explosiva a l'interior d'un minibús ple d'iraquians que es preparaven per ser policies. Segons un balanç policial, la bomba ha matat 13 persones i n'ha ferit 7 més. Paral·lelament, després de 3 setmanes de suspensió, al matí s'ha reprès el judici contra l'expresident Saddam Hussein i 6 dels seus exalts càrrecs acusats de crims de genocidi per la mort de milers de kurds el 1988. L'exdictador iraquià ha demanat als iraquians que no se sentin culpables per haver matat milers de kurds, a la sessió del judici per presumpte genocidi a la campanya d'Anfal.

Actualitzat

"El meu missatge al poble iraquià és que no han de sentir culpa per matar els kurds", ha dit Saddam, poc abans de la finalització de la sessió. "Tots els testimonis de la sala han dit que van ser oprimits per ser kurds", ha cridat l'exdictador. "Intenten generar disputes i divisió entre el poble de l'Iraq, entre àrabs i kurds", ha agregat.

L'acusació manté que unes 180.000 persones van morir durant la campanya d'Anfal entre el 1987 i el 1988 contra el poble kurd. Saddam s'ha dirigit al poble iraquià per dir que abans que l'Iraq patís la invasió del 2003 va formar "dues brigades de la Guàrdia Republicana compostes únicament per kurds". "Aquesta és la prova que el govern iraquià no discriminava els kurds", ha agregat.
"L'altra prova és que quan era a Kut, després de la victòria contra l'Iran, vaig dir entre tot el món, inclosos els mitjans, que prohibia a les forces de seguretat detenir cap kurd. Vaig dir que si algú tenia alguna queixa contra un kurd que havia de venir primer a mi", ha assegurat. "No vaig oferir el mateix, i Déu és el meu testimoni, a la gent de Bàssora o a la meva família de Tikrit, sinó només als kurds", ha postil·lat.

Els acusats afirmen que aquestes morts van ser el resultat d'atacs militars legítims de l'exèrcit iraquià pel suport kurd a les milícies xiïtes iranianes. La fiscalia, en canvi, els acusa de la mort deliberada de fins a 182.000 kurds. Saddam, que podria ser condemnat a pena de mort, també espera el veredicte d'un altre judici, en aquest cas per la mort de centenars de xiïtes.

Anar al contingut