Barcelona

Tretze detinguts per frau de més de 80 milions en obres de l'AVE a Barcelona

Entre els detinguts hi ha exalts càrrecs d'Adif, en una operació policial contra la presumpta malversació de diners en aquestes obres

RedaccióActualitzat

Operació de la Guàrdia Civil a Barcelona i Madrid relacionada amb els sobrecostos en la construcció dels traçats de l'AVE pròxims a l'estació de la Sagrera de la capital catalana. Hi ha tretze detinguts, entre els quals dos exaltscàrrecs de l'empresa pública, que, suposadament, haurien pogut desviar més de 80 milions d'euros. Sis dels detinguts han quedat en llibertat, a l'espera de declarar.

Es tracta, segons fonts de la investigació, de Rafael Rodríguez, que havia estat el màxim responsable de l'alta velocitat entre Madrid i la Jonquera, i també la seva mà dreta, Jaime García. Tots dos, de fet, ja van ser detinguts en una operació similar de la Guàrdia Civil el 2014, quan se'ls va considerar sospitosos de validar aquests sobrecostos.

Entre els detinguts també hi ha funcionaris d'Adif, directors d'obres i empresaris de les empreses adjudicatàries, com Acciona i Isolux Corsan, que la fiscalia considera que són beneficiàries de 82 milions d'euros de sobrecostos. A tots ells se'ls acusa d'integrar una trama que presumptament va inflar factures en la construcció de la Sagrera.

Els agents de la Guàrdia Civil han fet també una quinzena d'escorcolls en domicilis particulars i seus professionals.

Tres projectes en obres d'alta velocitat esquitxats

L'operació ha estat ordenada pel jutjat d'instrucció número 24 de Barcelona arran d'una investigació de la Fiscalia Anticorrupció. Tot plegat fa referència a tres projectes en obres d'alta velocitat a l'estació de la Sagrera, com els accessos a l'estació o la construcció de l'estructura de l'estació i d'una plataforma.

Segons la investigació policial, Adif hauria pagat per obres que no s'haurien fet i sobrecostos en d'altres factures. Per fer-se'n una idea: el camp de l'Espanyol a Cornellà-el Prat va costar 85 milions d'euros i la torre Agbar, uns 100. Adif mateix ha fet una auditoria, enviada als jutjats el febrer passat, que revela que es va donar el vistiplau al pagament de 82 milions d'euros per fer feines en un tram que no fa ni dos quilòmetres entre la Sagrera i Trinitat. Segons aquesta auditoria, els dos excàrrecs d'Adif van inflar en 31 milions el preu de les obres de l'AVE a Barcelona.

Arran d'aquesta operació policial, ERC ja ha reclamat la destitució de la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor. El president del grup municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha explicat, a més, que cal dissenyar un sistema per "compensar" els veïns dels barris afectats per les obres de l'estació de l'AVE de la Sagrera. Bosch ha dit que "el govern espanyol maltracta la ciutat de Barcelona, no compleix i els treballadors es lucren de les necessitats dels barcelonins", i ha considerat que els retards en les obres són imputables a la corrupció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut