L'entrada de la seu d'Acuamed a Madrid custodiada per dos agents de la Guàrdia Civil, aquest dilluns (EFE)
L'entrada de la seu d'Acuamed a Madrid, aquest dilluns (EFE)
Madrid / Barcelona

Tretze detinguts en una operació contra el frau a l'empresa pública Acuamed

Segons la investigació judicial, s'haurien inflat els pressupostos de les obres hidràuliques encarregades per desviar diners públics a les empreses adjudicatàries

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns s'ha destapat un nou cas de suposada corrupció: el grup de delictes econòmics de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil ha detingut tretze persones en l'anomenada "operació Frontino", relacionada amb el suposat frau en els contractes de l'empresa pública Acuamed. En l'operació, dirigida per la fiscalia anticorrupció i el jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, s'han fet un total de setze escorcolls, entre seus de l'empresa pública, seus d'empreses adjudicatàries i domicilis particulars.

El principal detingut és el director general d'Acuamed, Arcadio Mateo del Puerto, que ha estat destituït pel govern espanyol aquest dilluns mateix a primera hora de la tarda. També han detingut la directora d'enginyeria i construcció d'Acuamed, María Gabriela Mañueco. Els escorcolls i les detencions s'han fet a Madrid, València, Múrcia, Alacant, Barcelona i Tarragona.

Una empresa pública poc coneguda

Acuamed és l'empresa pública que depèn del Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient que s'encarrega de la contractació, construcció, adquisició i explotació d'obres hidràuliques en les conques del Segura, el Xúquer, l'Ebre, a més de les conques mediterrànies d'Andalusia i de les internes de Catalunya. Segons ha comunicat la Guàrdia Civil, suposadament:

"s'haurien adjudicat obres de forma fraudulenta i s'haurien falsificat certificacions i liquidacions per augmentar significativament les quantitats a abonar a les empreses adjudicatàries."

Segons ha informat la UCO, una denúncia presentada a la fiscalia anticorrupció el setembre del 2014 va engegar la investigació que ha portat als escorcolls i les detencions d'aquest dilluns. Està previst que en els pròxims dies trenta-cinc persones més siguin citades per declarar com a investigades. Hi ha secret de sumari, i per això no s'han donat més detalls.

 

Grans obres amb grans pressupostos

Acuamed, creada el 2001, es defineix a si mateixa com:

"El principal instrument del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient per al desenvolupament del Programa d'Actuacions a les conques mediterrànies."

Gestiona grans obres hidràuliques amb pressupostos molt alts. Per exemple, a València té en marxa 23 projectes amb 1.213 milions d'euros de pressupost total, i a Múrcia, 26 obres diferents amb un cost total de 610 milions d'euros. Les més cares són dessaladores com les d'Águilas, que ha costat 245 milions, o la de Valdelentisco, 128 milions.

El secretari d'estat de medi ambient ha convocat per aquest dimarts un consell d'administració extraordinari d'Acuamed per destituir al director general detingut. El consell d'administració està format sobretot per representants dels ministeris d'agricultura i medi ambient i hisenda i administracions públiques. El director general, Arcadio Mateo, amb experiència prèvia al sector privat en grups com Accenture, Acciona i el Banc Santander, el van nomenar el 2012.  

L'operació s'ha anomenat "Frontino" en record del patrici romà Sext Juli Frontí, que el segle I dC va fer un informe exhaustiu encarregat per l'emperador Marc Cocceu Nerva sobre l'abastiment d'aigües a la capital de l'imperi.

Anar al contingut