Barcelona

Un 11-S que mira cap a l'1-O

Institucions, partits i entitats donen el tret de sortida a la Diada amb l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova

RedaccióActualitzat

Diada Nacional de Catalunya, en un context polític i social inèdit fins ara, marcat pel referèndum de l'1 d'octubre i la confrontació entre els governs espanyol i català.

Els actes han començat amb la tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova a la ronda Sant Pere de Barcelona, on hi han participat institucions, partits polítics i entitats de Barcelona i de Catalunya.

Els primers de fer l'ofrena, abans de les nou del matí, han estat els Mossos d'Esquadra i la seva Guàrdia d'Honor, un grup de voluntaris on hi ha representat tot el cos. L'han fet vestits amb l'uniforme de gala. La comitiva de la policia catalana, l'han encapçalat el seu director, Pere Soler, i el seu major, Josep Lluís Trapero.

Després dels Mossos d'Esquadra ha estat el torn de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que també amb vestit de gala han fet l'ofrena encapçalats pel seu màxim responsable, Amadeu Recasens.

 

Just després ho ha fet el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que hi ha anat acompanyat dels consellers govern. El portaveu, Jordi Turull, ha assegurat que després que el govern hagi garantit l'1-O, ara l'èxit és en mans de la gent:

"Ara això ja és en mans de la gent. Ara ja és de la gent, de qui depèn l'èxit, o no, de l'1 d'octubre. El govern ho ha fet tot, el govern ho seguirà fent tot perquè l'1 d'octubre tingui totes les garanties i hi vagi el màxim de gent."

 

 

Aquesta és una Diada significativa per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta membres de la mesa, ja que el TSJC ha admès a tràmit les querelles criminals contra el govern i la mesa per l'1-O. A l'ofrena, no hi ha assistit el vice-president segon de la mesa, José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans. Per Forcadell, la Diada d'aquest any és la de culminació per als independentistes:

"Any rere any el poble de Catalunya ha sortit al carrer perquè vol decidir el seu futur, i aquest any tenim la culminació, que està aquí a tocar, que serà l'1-O."

També han fet l'ofrena membres de l'Ajuntament de Barcelona, encapçalats per Ada Colau, que ha ha fet una crida a Rajoy a deixar "d'amagar-se darrere de jutges i fiscals", perquè ara és el moment del diàleg.

L'alcaldessa ha reiterat la seva "disposició" per facilitar la participació dels ciutadans en el referèndum, però sense posar en perill "la institució i els seus treballadors".

En la comitiva municipal no hi ha hagut representats de Ciutadans, del Partit Popular o de la CUP.

 

Diferents representants de la Diputació de Barcelona també han dut flors al monument a Rafael Casanova. Hi eren la presidenta, Mercè Conesa, també alcaldessa de Sant Cugat. Conesa anava acompanyada d'altres alcaldes i alcaldesses, en el punt de mira aquests dies per si deixen posar urnes per al referèndum. En el cas de la de l'Hospitalet, Núria Marín, ha demanat a Puigdemont que no els pressioni per l'1-O.

 

En el torn dels partits, hi han assistit representants de les diferents forces menys Cs, PPC i la CUP. En fer-la membres del PDeCAT i ERC s'han sentit crits d'independència. Marta Pascal s'ha dirigit a Colau, de qui assegura que no entén com s'ha posat "a les ordres del TC una persona que sempre ha reivindicat els moviments populars".

Per Marta Rovira aquesta jornada "és una interpel·lació a tots els democràtes, perquè ens hi juguem drets i llibertats públiques clarament fonamentals".

Els representants de la comitiva del PSC han estat xiulats des de les tanques del públic. Iceta ha reivindicat la Diada "de tots els catalans" i ha criticat els que "divideixen Catalunya entre bons i dolents, entre súbdits i antidemòcrates".

La delegació de Catalunya en Comú ha fet la seva ofrena després de Podem. Per Xavier Domènech, els ciutadans s'han de mobilitzar "com mai en la defensa, tant de l'autogovern de Catalunya, de la sobirania de Catalunya, com del clam dels catalans i les catalanes per poder decidir lliurement el seu futur". Albano Dante Fachin pensa que aquest "11 de Setembre és el preludi d'un 1 d'octubre que ha de ser massiu".

Demòcrates de Catalunya també fa una crida perquè la Diada sigui un impuls per a la celebració del referèndum.  

Més flors, les han dut els sindicats CCOO i UGT, que han dipositat clavells blancs, vermells i negres, en el símbol contra les retallades. Els màxims dirigents d'aquests sindicats a Catalunya han emplaçat el govern a celebrar una reunió urgent per tractar la protecció dels funcionaris per al referèndum, suspès cautelarment pel Tribunal Constitucional.

 

Entre les entitats que hi han asssistit, les entitats sobiranistes, entitats en defensa de la llengua i cultura catalanes i representants de clubs esportius.

Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis, ha demanat als alcaldes que "no es vegin amb cor" de cedir locals per al referèndum, que cedeixin accidentalment l'alcaldia en un altre electe que sí que hi estigui disposat.

Un altre dels elements d'aquesta Diada és que s'han obert les portes de la Generalitat i del Parlament a tots els ciutadans.

La manifestació organitzada per les entitas independentistes

Aquesta tarda el centre de Barcelona acollirà una altra manifestació organitzada per les entitats independentistes. Com en els últims cinc anys, es preveu multitudinària. El nombre de persones inscrites supera les 400.000, una xifra superior a la de fa un any, segons els organitzadors.

 

La plaça Catalunya de la capital catalana serà l'epicentre de la mobilització, després que es formi una gran creu de color groc a la cruïlla de passeig de Gràcia i el carrer Aragó. Començarà a les 5 de la tarda, però els organitzadors fan una crida a arribar-hi almenys una hora abans. Aquest acte provocarà algunes restriccions de trànsit.

ARXIVAT A:
11SReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut