Barcelona

Tresserras augura que els "papers de Salamanca" restants podrien començar a tornar abans del 2009

La segona fase de devolució de la documentació catalana requisada per les tropes franquistes durant la Guerra Civil, uns dos milions de documents de particulars, partits polítics i entitats que encara són a l'Arxiu de Salamanca, començarà abans del 2009. Així ho ha assegurat el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, a l'espai "L'entrevista" de Catalunya Informació. Tresserras ha explicat que la voluntat és accelerar el procés de digitalització dels documents restants i creu que tot apunta que abans de l'any que ve ja podria tornar alguna remesa.

Actualitzat
Un cop "desbloquejada" la primera fase del procés de retorn dels "papers de Salamanca", amb l'arribada divendres de les set caixes pendents des de fa més de dos anys, els ulls estan posats ara en les 1.500 caixes de documents de particulars espoliats durant el franquisme. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació ha celebrat que finalment s'ha trobat una actitud al ministeri que coincideix amb la voluntat catalana, en el sentit que cal fer el retorn de la manera més ràpida i diligent possible. Per Joan Manuel Tresserras el retorn de divendres és un símptoma d'aquest canvi d'actitud.

La prioritat de Tresserras a partir d'ara és digitalitzar la resta de documentació de particulars el més ràpid possible per tal que "a poc a poc" vagin retornant a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El conseller s'ha aventurat a dir que els primers documents podrien retornar a Catalunya abans del 2009 i ha explicat que la Generalitat vol encarregar a dues empreses la digitalització de documents perquè puguin treballar simultàniament i, així, accelerar el procés.

D'altra banda, durant l'entrevista, Tresserras s'ha mostrat preocupat perquè el traspàs a la Generalitat del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, fins ara de titularitat estatal i gestió de la Generalitat, ha quedat estancat davant la voluntat del Ministeri de Cultura de crear una nova xarxa estatal de museus. Segons el seu parer, el traspàs és compatible amb la inclusió d'aquest centre en una xarxa de museus de l'Estat espanyol.
Anar al contingut