Tres paraplègics tornen a caminar gràcies a l'estimulació elèctrica de la medul·la

Xavier DuranActualitzat

Tres persones amb paràlisi a les cames per esdeveniments traumàtics han recuperat la capacitat de caminar després d'implantar-los estimuladors de la medul·la espinal i de diverses sessions d'entrenament. Aquest dilluns ha coincidit la publicació de dos estudis independents en què es descriuen aquests assoliments.

El primer estudi descriu la recuperació d'un pacient de 29 anys que ha aconseguit caminar per una cinta sense ajuda. El mètode s'ha basat en la implantació quirúrgica d'un elèctrode a la zona epidural, seguida de sessions on es combinava aquest estímul elèctric amb sessions d'entrenament. L'equip ha estat dirigit per Kristin Zhao i Kendall Lee, de la Clinica Mayo, a Minnesota, i els resultats s'han publicat a la revista Nature Medicine.  

Mayo Clinic

El pacient tenia paràlisi completa de les extremitats inferiors a causa d'un accident amb una moto de neu. Després de 113 sessions de rehabilitació al llarg d'un any, l'home va aconseguir moure's per la cinta sense l'ajuda del caminador ni dels seus assistents. Per caminar per terra, però, l'home requeria assistència per poder mantenir l'equilibri mentre es movia amb un caminador.

Mayo Clinic

Els autors assenyalen que després de tota la recuperació l'home era capaç de recórrer, en una sessió, una distància de 102 metres, i que podia caminar setze minuts amb assistència.

Per Kendall Lee, els resultats són molt significatius:

"El que ens ensenya és que les xarxes neuronals que es troben per sota d'una lesió a la medul·la espinal encara poden funcionar després de patir paràlisi."

I per la seva col·lega Kristin Zhao, ara cal entendre què ha passat i per què i quins pacients podrien respondre millor al tractament.

 

Dues persones aconsegueixen caminar per terra

The New England Journal of Medicine ©2018

El segon estudi, publicat a la revista New England Journal of Medicine, ha estat obra d'un altre equip nord-americà, encapçalat per Claudia A. Angeli, del Frazier Rehabilitation Institute. Van fer l'assaig amb quatre persones que havien patit els accidents feia entre 30 i 39 mesos. L'entrenament usual de l'aparell locomotor no havia aconseguit millores.

Els investigadors van recórrer, aleshores, a l'estimulació de la medul·la espinal amb elèctrodes, una tècnica que ells mateixos havien demostrat, anteriorment, que era efectiva per recuperar alguns moviments i la capacitat de mantenir-se dret.

L'estimulador es va instal·lar quirúrgicament a la zona epidural, per sota de la lesió. Totes quatre persones incloses a l'estudi van aconseguir mantenir-se dretes i tenir el tronc estable. Però en dues el progrés va ser molt més important.

The New England Journal of Medicine ©2018

Totes dues van aconseguir caminar per terra -no per una cinta- amb el suport de perxes o bé agafades de la mà dels cuidadors. Un ho va assolir després de 81 sessions al llarg de 15 setmanes. El segon va necessitar 278 sessions d'entrenament al llarg de 85 setmanes.

Els autors destaquen que els moviments de les cames eren voluntaris i no es produïen només amb l'estimulació elèctrica. Conclouen que l'estudi demostra la possibilitat de recuperar la capacitat de mantenir-se drets i caminar fins i tot anys després del trauma que hagi originat la lesió. I afirmen que ara caldrà fer més recerca i amb grups més amplis de pacients.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut