Molts artistes, com els del Cirque du Soleil, s'han inclinat davant de l'art de Michael Jackson (Reuters)
Molts artistes, com els del Cirque du Soleil, s'han inclinat davant de l'art de Michael Jackson (Reuters)

Tres metges indis expliquen com s'ho feia Michael Jackson per inclinar-se 45 graus

Afirmen que imitar el cantant ha comportat nous tipus de lesions

Xavier DuranActualitzat

Quan ballava, Michael Jackson semblava desafiar les lleis de la gravetat. Ara, metges indis han descobert que almenys complia les lleis neuromusculars, portant-les, això sí, al límit.

Les peculiars giragonses del cantant i ballarí nord-americà han captivat molta gent. Però també han preocupat molts neurocirurgians, que han vist noves lesions a mesura que apareixien imitadors de Jackson.

Tres metges indis han estudiat concretament el vídeo "Smooth Criminal", del 1987, on Jackson s'inclina 45 graus amb el cos totalment recte i sense aixecar del terra cap part de la sola de les sabates. Nishant S. Yagnick, Manjul Tripathi i Sandeep Mohindra, de l'Institut d'Educació i Recerca Mèdica de Chandigarh, India, descriuen com ho podia fer en un article a la revista "Journal of Neurosurgery: Spine"

El títol és expressiu de les sorpreses que el ballarí ha provocat entre els metges: "Com va desafiar Michael Jackson el nostre coneixement sobre la biomecànica de la columna vertebral?". 

Els autors expliquen que el problema és del centre de gravetat, que es desplaça endavant quan ens inclinem. Aleshores, els músculs erectors de la columna vertebral l'aguanten i eviten que el cos caigui. Però si el cos va molt endavant, la tensió passa al tendó d'Aquil·les, situat a la part posterior de la cama, just damunt del taló. 

Amb aquesta operació, els ballarins més entrenats poden arribar a inclinar-se uns 25 o 30 graus. Però com és possible que Jackson arribés als 45 graus sense caure? El secret té una part de truc i una altra de força muscular i destresa.

El truc consistia en un espai triangular buit a la sabata. El buit es podia fer encaixar en un clau clavat a l'escenari. Així, el ballarí tenia un punt de suport que li permetia inclinar-se més. Es creu que la inspiració venia del calçat dels astronautes, que es podien enganxar en una superfície fixa per conservar la posició en condicions de microgravetat.

Però fins i tot així, la postura és molt difícil i cal molta força en els músculs de la columna per adoptar-la. La tenia Michael Jackson? Potser qui la tenia realment era Ricko Baird, que va doblar l'artista en el vídeo de "Smooth Criminal". També va ser el ballarí principal en el "Michael Jackson and Friends Tour".

Sigui amb sabates especials o sense, els tres metges recomanen no intentar imitar la famosa inclinació de Jackson. Expliquen que veient els extraordinaris moviments del cantant i ballarí molts professionals i aficionats d'arreu del món han intentat saltar més amunt, estirar-se més i girar més ràpid. I això ha comportat noves lesions "que han deixat perplexos els neurocirurgians".

Per això, un dels autors, Manjul Tripathi, explica que la influència de Michael Jackson ha anat més enllà de la música i la dansa:

"MJ ha inspirat generacions de ballarins per intentar anar més enllà dels seus límits. Tot i que sigui un plaer visual, aquestes imatges també condueixen a noves formes de lesions musculoesquelètiques. El Rei del Pop no ha estat només una inspiració, sinó també un repte per a la comunitat mèdica."

ARXIVAT A:
CiènciaSalutMúsica
Anar al contingut