Els metges feien implants amb productes il·legals. (Foto: EFE)
Els metges feien implants amb productes il·legals. (Foto: EFE)
Madrid

Tres metges detinguts per fer implants amb productes il·legals que aconseguien per internet

Agents de la Policia Nacional han detingut tres metges que feien implants "pellet" amb productes il·legals adquirits a internet, i que haurien administrat a més de 200 pacients. També ha estat detinguda l'administradora del web on s'oferien els comprimits, que importava dels Estats Units, la Xina i Rússia per a la seva posterior distribució clandestina pel país. L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris havia denegat l'autorització que van sol·licitar per poder administrar-los ja que no havia superat els controls de qualitat, eficàcia i seguretat.

Actualitzat
Segons fonts policials, la investigació es va iniciar arran d'una denúncia de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) on s'exposava que a través d'internet s'oferien alguns medicaments que no tenien l'autorització per ser comercialitzats a Espanya.

El web oferia comprimits que s'implantaven al teixit subcutani mitjançant una operació de cirurgia menor. La seva composició contenia principis actius com el disulfiram o la naltrexona, que s'utilitzen en tractaments per a la dependència d'opiacis i l'alcohol.

La investigació s'ha centrat, en un primer moment, a identificar i localitzar l'administradora del web, que no tenia titulació mèdica ni llicència per importar i distribuir els medicaments, que, a més a més, importava dels Estats Units, la Xina i Rússia sense cap tipus de control sanitari. Un cop detinguda, s'ha registrat el seu domicili, a Almeria, on els agents han trobat 529 unitats de medicaments d'administració per via oral, 16 implants de disulfiram i 3 de naltrexona, 14 implants anuals de naltrexona, material informàtic, 1.630 euros i documentació diversa.

Més tard s'ha investigat el paper dels metges dins de l'organització. S'ha comprovat que hi havia tres professionals implicats, de Màlaga, Astúries i Madrid, que duien a terme les intervencions de cirurgia menor amb productes provinents de l'administradora del web. Segons ha explicat la policia, els tractaments s'efectuaven en clíniques on els metges passaven consulta com a externs i es calcula que uns 200 pacients que tenien addiccions haurien rebut tractament a través d'aquests productes.

La investigació l'ha dut a terme el Grup Antipirateria de la Brigada d'Investigació Tecnològica de la UDEF Central de la Comissaria General de la Policia Judicial. També han col·laborat en l'operació la Brigada Provincial Judicial d'Oviedo, la Comissaria Provincial d'Almeria i la Comissaria Provincial de Màlaga.
Anar al contingut