Dublín

Tres grups dissidents s'uneixen a Irlanda del Nord per crear un nou IRA

Tres grups terroristes oposats al procés de pau a Irlanda del Nord han anunciat que han unit les seves forces per seguir amb la lluita armada i recollir el testimoni independentista del ja inactiu Exèrcit Republicà Irlandès.

Actualitzat
Tres grups terroristes oposats al procés de pau a Irlanda del Nord han anunciat que han unit les seves forces per seguir amb la lluita armada i recollir el testimoni independentista del ja inactiu Exèrcit Republicà Irlandès. La seva iniciativa reflecteix el descontentament que encara manté una part del republicanisme nord-irlandès a la via oberta pel Sinn Fein, antic braç polític de l'IRA, des de la firma de l'acord de pau de Divendres Sant del 1998, que li ha permès lluitar pels seus objectius històrics des de les institucions del govern autònom.

Però l'anunci posa també en evidència l'aïllament dels dissidents i la seva incapacitat per articular una política coherent oposada al partit de Gerry Adams i Martin McGuinness que generi suport popular. Segons les anàlisis de la Policia nord-irlandesa (PSNI), els dissidents tenien fins ara capacitat per cometre atemptats i assassinar a membres de les forces de seguretat, però no tenien el suport popular necessari per mantenir una campanya armada com la desenvolupada per l'IRA durant més de 40 anys.

En un comunicat tramès al diari britànic "The Guardian", la nova organització terrorista assenyala que ha creat una "estructura unificada sota un sol comandament" per completar la missió històrica del "Exèrcit Republicà Irlandès": la unificació d'Irlanda. La nota està firmada pel "Consell Militar" de l'IRA, el màxim òrgan de decisió i, per als republicans més radicals, el govern legítim de la illa d'Irlanda.

El nou grup armat es nodreix principalment de membres de l'IRA Autèntic, escindit de l'IRA el 1997 i responsable un any després de l'atemptat a la ciutat nord-irlandesa d'Omagh, en què van morir 29 persones, mentre que s'ha quedat fora l'IRA de Continuïtat, l'altre gran grup dissident de la província escindit des del 1986.

La coalició es completa amb voluntaris de l'Acció Republicana Contra les Drogues (Raad), que opera a la localitat de Derry. i d'un grup de faccions republicanes independents localitzades a Belfast i zones rurals, anomenat en algunes ocasions "àglaigh na hÉireann" ("Voluntaris Irlandesos" en gaèlic).

Tot i que "The Guardian" sosté que la nova força té "diversos centenars" d'efectius, el parlamentari del Sinn Féin Gerry Kelly, exmembre de l'IRA, ha declarat que es tracta només d'un grup de persones molt reduït. "S'uneixen i se separen per rutina", ha assegurat el dirigent republicà, i alhora ha recordat que els dissidents han "assassinat a més civils i gent de la seva pròpia comunitat" que a aquells als que consideren "l'enemic".

La reacció del partit d'Adams contrasta amb la dels governs de Londres o Dublín, que han optat pel silenci per no donar massa importància a l'anunci de les escissions de l'IRA.

La nova organització, segons "The Guardian", té previst unir forces per augmentar el nombre d'atacs contra les forces de seguretat i altres objectius o interessos britànics a la regió. "En els últims anys, l'establiment d'una Irlanda lliure i independent ha patit contratemps a causa del fracàs del lideratge del nacionalisme irlandès i a la fractura interna del republicanisme", diu el comunicat.
Anar al contingut