Madrid

Tres etarres condemnats a 208 anys de presó per l'atemptat de Salou

L'Audiència Nacional ha condemnat a 208 anys i tres mesos de presó Ismael Berasategui, Xabier Zabalo i Ainhoa Barbarin per l'atemptat que van perpetrar a Salou l'agost del 2001 i que va provocar que 18 persones resultessin ferides. El tribunal presidit per Alfonso Guevara conclou que van cometre un delicte d'estralls terroristes, tres delictes de lesions agreujades, quinze de lesions, robatori amb força i falsificació documental. El tribunal els absol del delicte de pertinença a organització terrorista per haver estat condemnats en una altra ocasió per aquest delicte. L'atemptat va tenir lloc el 18 d'agost del 2001 davant l'hotel Cala Font, que va haver de ser desallotjat per l'avís d'un dels etarres.

Actualitzat
Els magistrats consideren provat que els tres processats robaven vehicles i els traslladaven a un garatge de la localitat guipuscoana d'Urretxu, on els preparaven com cotxes bomba que ells mateixos posaven.

L'Audiència Nacional ja va condemnar entre el 2007 i l'octubre passat els tres processats a 14 anys de presó per col·locar un cotxe bomba a l'aeroport de Màlaga. A més, va imposar 13 anys més el juliol passat a Berasategui pels delictes de dipòsit d'explosius, falsedat en document oficial i tinença d'armes.

Segons la sentència, els magistrats han basat la seva decisió en la confessió de Berasategui i Escudero durant el judici oral i en el testimoni d'un agent de la Guàrdia Civil que es trobava al lloc dels fets i que va declarar que l'atemptat podria haver estat "una autèntica massacre".

Durant la vista oral tant Berasategui com Zabalo van coincidir a exculpar la seva companya de banqueta, Ainhoa Barbarin. "Ella no hi va participar, ho vam fer nosaltres i llestos", va assenyalar Zabalo. Barbarin, per la seva banda, va assegurar "no tenir res a veure amb l'explosió" i no haver traslladat el cotxe bomba des de Guipúscoa fins a Salou, com va sostenir el Ministeri Fiscal.

No obstant això, el tribunal ha concedit més pes a les declaracions de l'agent encarregat de la vigilància dels tres condemnats, que va destacar que a casa de Barbarin s'hi van trobar plànols de Salou i un croquis a mà l'autoria del qual s'atribueix a l'acusada.
Anar al contingut