Tres documentals amb Televisió de Catalunya, d'actualitat

S'estrena "Paco Candel: l'altre català" a Barcelona; "La plaga" es projecta a Londres i "Un día vi 10.000 elefantes", seleccionat a l'Argentina

Dijous, 5 de novembre, a les 19.00 es presenta el documental "Paco Candel: l'altre català" a l'Auditori del Museu d'Història de Catalunya (Barcelona) dirigit per Carles Canet i Jordi Portals. Aquesta estrena se suma als actes de reconeixement del 50è aniversari de la publicació de l'assaig "Els altres catalans" que van començar el 2014 i s'han allargat durant el 2015. "Els altres catalans" és l'obra més reconeguda de Candel i retrata amb precisió la realitat dels nouvinguts d'arreu de l'estat espanyol a Catalunya que venien buscant feina i una nova vida i de com s'anava configurant la societat que els acollia. El documental es divideix en blocs molt clars en què s'expliquen els orígens valencians de l'escriptor, es parla de la gestació, publicació i repercussió de l'obra "Els altres catalans" i es reivindica la figura de l'autor com a gran literat. Finalment, es coneixerà al Candel persona, la part més intimista i desconeguda. És una producció de Wonka Films en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb el suport de l'ENS de l'Associacionisme Cultural Català com a col·laborador principal.
 
D'altra banda, el premiat llargmetratge dirigit per Neus Ballús "La plaga" participa en el cicle Catalan Avant-Garde a l'Institute of Contemporary Arts (ICA) de Londres, que presenta sis pel·lícules catalanes al llarg del 2015. El cicle, realitzat gràcies a la col·laboració entre l'Institut Ramon Llull, l'Institute of Contemporary Arts i Reel Solutions, ofereix, per primera vegada, un programa regular d'aquestes característiques a Londres. Es va iniciar el 28 de febrer amb el documental "Sobre la marxa", de Jordi Morató. En aquesta ocasió, el productor de "La plaga", Pau Subirós, assistirà a la projecció de la pel·lícula. El documental es va endur 4 Premis Gaudí l'any 2014 i el premi "opera prima" espanyola en la 58a edició dels Premis Sant Jordi, 2015. És una coproducció d'El Kinògraf i TVC, en associació amb Arte France i la col·laboració de l'ICEC i l'ICAA i el Màster de Documental de Creació de la UPF. El desenvolupament del projecte ha tingut el suport del programa MEDIA, del Doc Station de la Berlinale, del Centre de Desenvolupament Audiovisual i del Consell Nacional de la Cultura i les Arts.

Finalment, l'"opera prima" d'Àlex Guimerà i Juan Pajares "Un día vi 10.000 elefantes" es projectarà a la secció Panorama-ventana documental del 30è Festival Internacional de Cine de Mar del Plata, a l'Argentina. Aquest documental va aconseguir el guardó Lurra de Greenpeace en la 63a edició del Festival de Sant Sebastià. La pel·lícula és una història documental d'animació narrada en primera persona. Angono Mba, un octogenari guineà rememora des del saló de casa seva l'expedició en què va fer de portador per al cineasta madrileny Manuel Hernández Sanjuán i el seu equip (Hermic Films). Entre 1944 i 1946 van recórrer la Guinea espanyola documentant la vida a la colònia i buscant un misteriós llac, on segons explicava una llegenda africana, es podien veure 10.000 elefants junts. És una producció de SeveralStudio, en co-producció amb TVE i Televisió de Catalunya i el suport del Centre Cultural d'Espanya a Malabo (CCEM) i AECID, Tala Tala i ACIGE.
Anar al contingut