Barcelona

"Tres dies amb la família" triomfa a la segona edició dels Premis Gaudí

"Tres dies amb la família" ha estat la pel·lícula triomfadora de la segona edició dels Premis Gaudí, que concedeix l'Acadèmia del Cinema Català. La cinta s'ha endut els premis a la millor pel·lícula en llengua catalana, millor direcció, per a Mar Coll, i millor actriu, per a Nausicaa Bonnín. L'altra vencedora ha estat "Les dues vides d'Andrés Rabadán", premi al millor actor per a Àlex Brendemühl i millors secundaris, per a Clara Segura i Andrés Herrera. El documental "Garbo, l'home que va salvar el món" ha obtingut els premis a millor guió i millor documental. Les pel·lícules amb més nominacions, "Trash", "The frost" i "Xtrems", han quedat en un segon pla. La gala s'ha fet al Teatre Coliseum de Barcelona en una nit marcada pel tancament patronal dels exhibidors contra la llei del cinema de Catalunya.

Actualitzat
"Sí que pesa" ha estat un dels comentaris que han repetit els guardonats en la segona edició dels Premis Gaudí, una vetllada que ha coincidit amb l'aturada dels exhibidors contra la llei que els obliga a projectar la meitat de les còpies en català. El president de l'Acadèmia de Cinema català, Joel Joan, hi ha fet referència al principi de la nit, quan ha afirmat que entén "el pànic" dels empresaris del cinema però ha demanat al conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, que "sigui ferm".

"Tres dies amb la família", de Mar Coll, ha aconseguit tres dels principals guardons, cosa que la converteix en vencedora, juntament amb "Les dues vides d'Andrés Rabadán", que s'ha emportat els altres tres considerats "importants". Aquest repartiment ha deixat fora del podi les pel·lícules que partien amb més nominacions, "The frost", de Ferran Audí; "Trash", de Carles Torras, i "Xtrems", dirigida a quatre mans per Abel Folk i Joan Riedweg. Per quantitat de guardons, "REC 2" n'ha guanyat quatre: millor muntatge, so, efectes especials i maquillatge i perruqueria.

En l'àmbit de millor direcció, Mar Coll ha superat Marc Recha, Carles Torras, Abel Folk i Joan Riedweg. I en les categories interpretatives, en la de millor actriu s'ha imposat Nausicaa Bonnín, que ha deixat sense aquest guardó Sílvia Munt, Maria Molins i Judit Uriach, mentre que en l'apartat masculí Àlex Brendemühl ha deixat sense premi Eduard Fernández, Fermí Reixach i Òscar Jaenada.

El veterà director Josep Maria Forn ha recollit el Gaudí d'Honor a la part final de la gala. Forn, de 81 anys, ha recordat que "fa 62 anys que vaig pujar per primera vegada a un plató" i que als anys 50 "vam haver de lluitar per evitar que s'acabés de desmantellar la indústria catalana, que havia estat la principal de l'Estat, i també lluitar contra la censura que hi havia".

El director de films com "Mort a l'alba", "Jo vaig matar", "Els culpables", "La pell cremada" o "El coronel Macià", ha acceptat el premi, "però no a títol personal, sinó com a representant, com a supervivent d'aquelles generacions que tant van lluitar pel cinema català".

Llista íntegra de guanyadors

Film en català: "Tres dies amb la família"
Film en una altra llengua: "Los condenados"
Director: Mar Coll ("Tres dies amb la família")
Guió: "Garbo, l'home que va salvar el món"
Actor: Àlex Brendemühl ("Les dues vides d'Andrés Rabadán")
Actriu: Nausicaa Bonnín ("Tres dies amb la família")
Actor secundari: Andrés Herrera ("Les dues vides d'A. Rabadán")
Actriu secundària: Clara Segura ("Les dues vides d'A. Rabadán")
Fotografia: David Omedes ("The Frost")
Muntatge: David Gallart ("REC 2")
Música original: Santos Martínez ("Trash")
Direcció artística: Antonio Belart ("The Frost")
So: "REC 2"
Efectes especials: "REC 2"
Direcció de producció: Patricia Roda ("Cineclub")
Maquillatge i perruqueria: "REC 2"
Vestuari: "La dona de l'anarquista"
Film europeu: "Déjame entrar", de Tomas Alfredson
Curt: "501", de Laia Fàbregas
Documental: "Garbo, l'home que va salvar el món", d'Edmon Roch
Millor film d'animació: "Cher ami", de Miquel Pujol
Film per a TV: "23 F, el dia més difícil del rei" (Silvia Quer)
Gaudí d'Honor per una trajectòria: Josep Maria Forn
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut