Nova York

Unicef alerta dels abusos sistemàtics a nens i dones que venen de Líbia

Nou de cada deu menors que van creuar el Mediterrani l'any passat anaven sols, segons un informe de l'Unicef

RedaccióActualitzat

L'últim informe de l'Unicef alerta dels abusos i les tortures a nens i dones refugiats. Líbia es converteix en el nou epicentre de la violència infantil. L'agència de Nacions Unides fa una crida a la protecció dels menors i insta a acabar amb les rutes il·legals de la mà d'organitzacions criminals. Les dades són reveladores.

El document, redactat a partir d'entrevistes fetes a una vuitantena de dones i una quarantena de menors, es fa ressò del duríssim viatge que milers de persones fan fins a arribar a la costa de Líbia, des d'on travessen el mar per entrar al continent per Itàlia. Tres de cada quatre menors dels entrevistats que arriben a Europa des de Líbia denuncien agressions, assetjament i violència durant el seu periple.

Es tracta d'un viatge a través de Somàlia, Eritrea i Líbia que deixa els migrants en mans de les màfies. Entre 200 i 1200 euros per persona per un viatge que és il·legal. Unicef denuncia la falta de sistemes de migració segurs i alternatius, i insta a protegir els menors i fer front als abusos i la violència per posar fi a aquesta ruta de la misèria.

 

 

Nou de cada deu nens fan el trajecte sols

El 2016, més de 180.000 persones van fer aquesta ruta. 26.000 eren menors no acompanyats, nou de cada deu que fan aquest trajecte. Tant els nens com les dones que van patir assetjament o violència asseguren que els agressors duien uniforme. De fet, la majoria d'abusos tenen lloc en controls de seguretat, a la carretera o dins de les ciutats.

Entre les dones, gairebé la meitat de les entrevistades denuncien que han patit algun tipus de violència sexual. Gran part de les dones van haver de pagar per fer el viatge. Els seus plans es van tòrcer durant el camí, apunta l'informe, ja que es van haver de convertir en alguns casos en mercaderia, sotmeses a explotació laboral per a benefici dels contrabandistes.

 

 

Tot plegat fa que aquestes persones tinguin greus repercussions psicològiques i socials. Una part de les dones van haver de deixar algun dels seus fills, amb el trauma que això suposa. Unicef assenyala que del quart de milió de migrants que hi ha ara a Líbia, pràcticament el 10% són nens, molts d'ells viatjant sense companyia, i són vulnerables a totes les formes de violència, abús i explotació, inclòs el tràfic de persones.

♦ L'ONU i Metges sense Fronteres s'oposen a la devolució de refugiats a Líbia

♦ Almenys 239 immigrants han mort en dos naufragis a les costes de Líbia, segons l'ONU

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut