Tremosa reclama a PSC i PP que s'impliquin en la defensa del català a les institucions comunitàries

La defensa del català a Europa ha estat un dels motius de debat aquest dimecres en la campanya de les eleccions al Parlament Europeu

Actualitzat

La defensa del català a Europa ha estat un dels motius de debat aquest dimecres en la campanya de les eleccions al Parlament Europeu. Des de CiU, es reclama a populars i socialistes que no bloquegin les iniciatives per fer que la llengua pròpia del país sigui també oficial a Brussel·les.

Aquesta petició ha arribat enmig d'un debat entre diferents candidats organitzat pel sindicat Comissions Obreres. Allà, la número dos del PSC, Ester Niubò, ha assegurat que el bloqueig del català a Europa no ve del PSOE, com es retreu des de CiU, sinó del PP. Niubò i el candidat de CiU, Ramon Tremosa, han mantingut un diàleg, interromput pel simpàtic atac de banyes dels candidats d'Esquerra i Iniciativa.

"Esther, jo et cedeixo a tu que siguis la primera diputada catalana que parli català al plenari i que tu surtis als llibres d'història i la glòria per a tu", ha començat Tremosa, que ha vist com Ernest Urtasun i Josep Maria Terricabras li demanaven entre rialles perquè no els ho oferia també a ells. "Jo sé -ha continuat Tremosa- que tant en Javi [López, candidat del PSC] com tu hi esteu a favor, el problema és que al PSOE no hi teniu capacitat d'influència".

Niubò, però, de seguida ha matisat les paraules del candidat convergent. Després de donar-li les gràcies "per cedir-me aquest privilegi", la socialista ha assenyalat que "si s'ha bloquejat" la presència del català a les institucions comunitàries "és perquè hi havia aquesta majoria del PP". Niubò ha destacat que el candidat dels socialistes europeus a presidir la comissió, Martin Schulz, "és una persona que està totalment compromesa" amb la llengua catalana, igual que el PSOE. "La proposta que al Parlament Europeu es pogués parlar català venia, precisament, de la sol·licitud del govern de l'estat espanyol en aquell moment", ha afirmat.

Més enllà d'aquest debat, aquest dimecres el PP s'ha referit a la proposta del PSOE de posar fil a l'agulla per pactar una reforma federal de la Constitució. El candidat dels populars catalans, Santi Fisas, creu que no es tracta d'un objectiu prioritari: "fixar una data en aquest sentit no em sembla bé". Fisas creu que "el que s'ha de fer és parlar i després ja es veurà si cal fer-ho o no".

Per últim, des d'Iniciativa, Ernest Urtasun ha demanat a la resta dels partits que no donin suport a cap proposta sorgida de grups xenòfobs. En un moment en què els sondejos pronostiquen bons resultats per a partits d'ultradreta i, a l'espera de "si poden fer grup parlamentari", el candidat ecosocialista ha apostat per "fer un cordó sanitari perquè no tinguin accés a pràcticament res".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut