Barcelona

Treballadors autònoms denuncien que la inesperada pujada de les cotitzacions a la Seguretat Social crearà més economia submergida

Molts treballadors autònoms s'han trobat amb la sorpresa que, entre les mesures aprovades pel govern espanyol abans d'acabar l'any, n'hi ha una que els afecta directament: augmenten les quotes per als que tenen contractats 10 treballadors o més i per als que trien la fórmula jurídica de la societat. El govern calcula recaptar per aquesta via uns 100 milions d'euros.

TV3Actualitzat

Els últims canvis en les cotitzacions a la Seguretat Social, aprovats pel govern espanyol abans de Nadal i que no es van conèixer fins la setmana passada, tornen a ser una galleda d'aigua freda per a milers d'autònoms. Augmenten les quotes per als que tenen contractats 10 treballadors o més i per als que trien la fórmula jurídica de la societat. El govern calcula recaptar per aquesta via uns 100 milions d'euros.  

Es calcula que 150.000 autònoms estan afectats a Catalunya per aquestes mesures, és a dir, que hauran de pagar anualment uns 700 euros més. Una despesa inesperada perquè el govern no l'havia anunciat ni negociat i que, en els temps que corren, és difícil d'assumir.

La mesura aprovada pel govern permetrà als autònoms tenir pensions més altes en el moment de la jubilació, però consideren que aquest no era el moment de tirar-la endavant.

Les associacions que representen els autònoms consideren que més càrregues poden portar més gent a treballar en l'economia submergida. Reivindiquen que no hi hagi una base mínima de cotització, sinó que depengui dels diners que facturen cada mes.

La patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya també ha criticat els canvis perquè assegura que no ajudaran a la creació de llocs de treball.

Cada vegada pitjor

Josep Maria Costa resumeix la crisi com sis anys seguits de caiguda lliure. Va començar el 1990 com a lampista i va arribar a contractar 15 persones de manera estable. Per diversificar el negoci, a més de fer instal·lacions elèctriques, va obrir una ferreteria, però ara només pot tenir set treballadors. Fer front a les assegurances, les cotitzacions i la resta de despeses fa "molt difícil arribar a final d'any i generar beneficis o no tenir pèrdues", explica.

Aquest autònom alerta contra l'intrusisme i denuncia que això no es persegueix prou. "Si a sobre ens vénen a escanyar als que estem cotitzant, no ho hem entès bé, això", sentencia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut