Madrid

Trashorras assegura que va advertir la policia de l'existència de la casa on es van muntar les bombes

La vuitena jornada del judici de l'11-M ha començat amb la represa de la declaració de l'exminer José Emilio Suárez Trashorras, que ha tornat a negar haver estat ell qui va subministrar els explosius per cometre els atemptats. Sí que ha volgut deixar clar que va informar la policia de la finca de Chinchón on suposadament es van muntar les bombes abans de la massacre, i que fins i tot va avisar mesos abans de l'11-M que dos dels implicats en els atemptats buscaven explosius. L'exminer ha dit que va declarar contra els islamistes a canvi de no anar a la presó i ha tornat a afirmar que no té cap tipus de relació amb membres d'ETA.

Actualitzat

Suárez Trashorras ha reprès la seva declaració davant el tribunal que jutja els 29 processats pels atemptats de l'11-M. Ahir va contestar les preguntes del fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, i avui s'ha enfrontat a l'interrogatori dels advocats de l'acusació. Mantenint l'enteresa en tot moment, Trashorras, per a qui es demana la pena més alta de tot el procés, gairebé 39.000 anys de presó, ha tornat a negar haver proporcionat als presumptes autors de l'11-M la dinamita que va explotar als trens i fins i tot ha dit que ja havia avisat la policia, a finals del 2003, que uns àrabs buscaven explosius.

Ha assegurat que únicament va tenir relació amb El Xinès, un dels suïcides de Leganés, en la compra de seixanta quilos d'haixix, i que ho va fer perquè es tractava d'una operació policial en què participava com a confident. I és que Trashorras assegura que ja no trafica amb drogues. Igualment, ha insistit que la seva dona, la també processada Carmen Toro, no sabia res de les seves activitats, ni tan sols quan el febrer del 2003 va viatjar amb ell i El Xinès a Madrid en cotxe.

També ha negat haver anat a Mina Conchita per aconseguir els explosius la nit del 28 al 29 de febrer, tal com assegura la fiscalia. "Aquella nit no vaig estar a casa amb la meva dona, però no li explicaré la meva vida privada", ha respost al lletrat que s'ha interessat pel que va fer aquella nit.

I encara sobre els explosius, ha dit que el seu excunyat, el també acusat Antonio Toro, el va implicar en l'anomenada "operació Pipol" sobre el tràfic d'explosius, per la qual tots dos han estat condemnats, per treure's un problema de sobre i perquè aleshores la seva relació no era bona.

Les relacions entre confidents i policies, com ja va passar amb la declaració de Rafa Zouhier, han tornat a ser una mena de novel·la en què, fins i tot, Trashorras ha dit que, dos dies després de l'11-M, va comunicar a l'inspector d'Avilés que els atemptats els podien haver comès els àrabs que havien visitat diverses vegades aquell municipi. Fins i tot ha explicat que el 27 de febrer del 2004, abans de l'11-M, atenent la seva activitat com a confident, va mostrar a la policia la finca de Morata de Tajuña on, segons la investigació, es van preparar els explosius utilitzats en la masssacre. També ha denunciat que després dels atemptats la policia li va demanar que hi impliqués "els moros" a canvi que tant ell com la seva dona fossin declarats testimonis protegits en la investigació.

Per últim, Trashorras també ha negat un cop més qualsevol relació amb ETA i ha qualificat de mentida les informacions que el relacionen amb els dos etarres que van robar un vehicle a prop del seu domicili, a Avilés, i que després el van col·locar com a cotxe bomba al pàrquing de l'aeroport de Santander el desembre del 2002.

Les declaracions de José Emilio Suárez Trashorras i Rafa Zouhier són un punt d'inflexió en el que fins ara s'havia sentit en aquest judici. Els anteriors imputats no s'havien inculpat entre ells, en tot cas només als suïcides de Leganés, però amb la trama d'Astúries els acusats entren en contradiccions i s'inculpen els uns als altres.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut