El major Josep Lluís Trapero arriba a l'Audiència Nacional per declarar sobre l'1-O (EFE)
El major Josep Lluís Trapero arriba a l'Audiència Nacional per declarar sobre l'1-O (EFE)
Madrid

La fiscalia demana llibertat sota fiança de 50.000 euros per a Trapero

La jutge Carmen Lamela ha tornat a imputar l'excap dels Mossos per sedició, aquesta vegada per la seva actuació durant el referèndum de l'1-O

RedaccióActualitzat

La fiscalia no ha demanat presó per a Trapero: li demana llibertat sota fiança de 50.000 euros.

El major Josep Lluís Trapero, màxim comandament dels Mossos d'Esquadra fins a l'aplicació de l'article 155, ha declarat aquest matí, durant unes dues hores, a l'Audiència Nacional, davant la jutge Carmen Lamela i el fiscal Pedro Rovira.

Trapero estava citat a les 9 del matí i ha arribat mitja hora abans.

 

Aquesta vegada -la tercera- Trapero ha hagut de respondre sobre l'actuació de la policia catalana el dia 1 d'octubre, durant la jornada del referèndum suspès pel Tribunal Constitucional.

 

La nova compareixença de Trapero a l'Audiència Nacional arriba després que, la setmana passada, el cap de l'operatiu de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional desplegat a Catalunya amb motiu de l'1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos, el va acusar de passivitat. En la declaració davant Lamela -filtrada a la premsa-, Pérez de los Cobos va arribar a dir que l'operatiu dels Mossos per a la jornada del referèndum era una "estafa".

Pels fets de l'1 d'octubre, la jutge Lamela també ha imputat Trapero per sedició, com ja havia fet anteriorment en relació amb els fets del 20 i el 21 de setembre, la concentració multitudinària davant la seu del Departament d'Economia.

 

En l'escrit de citació, Lamela acusa Trapero d'estar supeditat a les ordres del "comitè estratègic" que tenia com a objectiu el referèndum i la proclamació de la independència de Catalunya. L'acusa d'inacció i d'obstruir l'actuació de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

De les dues citacions pels fets del 20 i el 21 de setembre Trapero va sortir en llibertat amb mesures cautelars. Tot i que la fiscalia va demanar presó, Lamela només va dictar la retirada del passaport i la compareixença quinzenal davant la justícia.

 

La fiscalia no havia avançat que tingués previst demanar cap mesura concreta per a Trapero, pendent d'escoltar la declaració del major.

 

Avui, d'altra banda, també està citat a declarar, però en qualitat de testimoni, el nou cap dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, ex-número 2 de Trapero, que el va substituir arran de l'aplicació de l'article 155.

López, convocat a les 11 del matí, ha arribat a l'Audiència Nacional a les 10.20

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OJudicialArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut