El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, en una imatge d'arxiu (ACN)
El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, en una imatge d'arxiu (ACN)

Trapero, Sànchez i Cuixart, citats com a investigats per un delicte de sedició pel 20 de setembre

La jutge de l'Audiència Nacional que investiga el setge a la Guàrdia Civil durant el registre al Departament d'Economia diu que els presidents de l'ANC i Òmnium van controlar la mobilització

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha citat a declarar com a investigat el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, per un presumpte delicte de sedició. La citació, emesa per la magistrada Carmen Lamela, també s'ha estès a una intendent dels Mossos, Teresa Laplana, i als presidents de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Els ha citat a tots aquest divendres. Els investiga per les concentracions del 20 de setembre davant de la conselleria d'Economia, durant els registres de la Guàrdia Civil per trobar material relacionat amb el referèndum de l'1 d'octubre.

Lamela és qui va obrir diligències per investigar si les manifestacions van incórrer en un possible delicte de sedició i assenyala, com a responsables, els dirigents de les entitats i també el cap de la policia i la intendent. En el cas de Sànchez i Cuixart, la jutge considera que van controlar la mobilització.

Trapero i Laplana aniran a Madrid

Els Mossos no faran declaracions arran de la citació del major Trapero i la intendent Laplana. A través d'una piulada a Twitter, però, han confirmat que aniran aquest divendres a declarar a Madrid.

Concretament, sostenen que en la compareixença a l'Audiència Nacional s'aportarà "tota la informació sobre les actuacions" que els Mossos van fer en el dispositiu del 20 de setembre i mantenen que "en totes les actuacions dels últims dies s'han complert estrictament les ordres judicials i de la fiscalia":

 

 

Jordi Sànchez: "L'Estat ha embogit"

Per la seva banda, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha explicat a "El matí de Catalunya Ràdio" que va rebre la citació aquest dimarts mateix:

"Ahir al vespre se'ns va comunicar aquesta citació i, per tant, ens donem per citats. La citació va arribar un parell d'hores després del discurs del Felip VI. L'estat ha embogit, definitivament ha embogit, i davant d'això ens queda l'enorme tranquil·litat i satisfacció de veure la reacció de la ciutadania."

Sànchez no ha volgut confirmar si anirà voluntàriament o no a Madrid, a declarar davant Lamela. Ho ha argumentat dient que s'ha de valorar col·lectivament i amb assessorament jurídic.

 

 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha expressat via Twitter el seu suport als citats per Lamela:


També ho ha fet el vicepresident, Oriol Junqueras, que ha dit que estan "investigats per obeir la voluntat del poble de Catalunya":

 


 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut