Barcelona

Trapero critica que la informació sobre terrorisme es queda a Madrid i "no flueix"

El major dels Mossos: "Uns hi posen merda; els altres, flors"

RedaccióActualitzat

El Major dels Mossos d'Esquadra ha tornat a criticar amb duresa a "El Matí de Catalunya Ràdio" que als Mossos no els arriba la informació procedent dels organismes de seguretat internacionals:

"La informació que ve de qualsevol país, com de l'àmbit europeu, arriba per una finestreta controlada pel cos nacional de policia que reparteix la informació. En aquest repartiment el cos de Mossos no sol sortir ben parat i això vol dir que gran part de la informació que afecta Catalunya no passa de Madrid cap aquí. No flueix".

Segons Trapero, el model policial espanyol, basat en una llei de 1986, ha quedat obsolet ja que durant aquest temps "han canviat moltes coses", com el terrorisme jihadista. Un temps durant el qual, a més, els Mossos s'han convertit en "la policia de referència de Catalunya". En aquest sentit Trapero s'ha preguntat si "té sentit aquest caràcter central i que encara es guardi informació".

Desmenteix algunes informacions i reivindica els Mossos

Durant gairebé l'hora que ha durat l'entrevista, Josep Lluís Trapero també ha volgut aprofitar per desmentir algunes informacions que han circulat els dies posteriors a l'atemptat en alguns mitjans i a les xarxes socials. Com per exemple que la Guàrdia Civil va demanar intervenir a Alcanar després de l'explosió on van morir alguns dels integrants de la cèl·lula terrorista:

"La Guàrdia Civil en cap cas ens va demanar intervenir a Alcanar. No va fer cap oferiment dels seus Tedax, entre d'altres coses perquè no hagués tingut cap sentit. Els Mossos tenen el seu Tedax, que va estar activat des del primer moment. Jo no qüestinonaré els Tedax de la Guàrdia Civil però no permetré que es qüestioni els Tedax dels Mossos".

 

Trapero també ha negat que la jutgessa d'Alcanar els advertís, després de la primera explosió, que pogués tenir a veure amb el terrorisme: "La jutgessa diu, bé, pregunta: amb una bombona de butà es pot fer una bomba? Ella només pregunta això". Segons Trapero no va ser fins a la segona explosió que en van tenir indicis. 

El Major dels Mossos també ha aclarit que la policia belga no va advertir en cap moment els Mossos sobre la perillositat de l'imam de Ripoll, el suposat cervell dels atemptats a Catalunya:

"La policia belga no va alertar de res el cos dels Mossos d'Esquadra. Un col·lega d'un policia local d'un poble de Bèlgica li pregunta a un col·lega (un mosso) que havia conegut en un congrés si coneixia aquesta persona. Aquell ajuntament estava mirant de contractar aquesta persona. Li estava preguntant, no l'estava alertant de res".

Precisament Trapero ha destacat que el cos de Mossos no investigava l'imam perquè no en sabien pràcticament res. De fet, Trapero ha assegurat que de la vintena d'imams que la policia espanyola té controlats, els Mossos no en tenen informació. Trapero també ha negat que la CIA comuniqués res als Mossos:

"Els serveis d'intel·ligència d'altres països es relacionen amb serveis d'intel·ligència i no amb cossos policials".

Denuncia una campanya de desprestigi cap als Mossos

El Major dels Mossos d'Esquadra ha criticat el que veu, amb aquestes informacions, com una campanya de desprestigi d'alguns mitjans de comunicació cap al cos:

"La ciutadania està posant flors als cotxes dels Mossos. I d'altres què ens posen? Hauria de ser políticament correcte, sinó li diria que uns posen merda i els altres flors. Cada vegada estan una miqueta més lluny de la gent i per sort la policia que jo comando, més a prop. Veurem qui guanya".

 

Cap cèl·lula de suport a Abouyaaqoub

Sobre les informacions que apuntaven que el conductor de la furgoneta de la Rambla va rebre ajuda en la seva fugida des de Barcelona fins que va ser abatut a Subirats quatre dies després, ha assegurat que Younes Abouyaaqoub no va tenir cap cèl·lula de suport:

"No tenim cap element que ens permeti treballar amb la hipòtesi que Younes Abouyaaqoub hagi rebut cap ajuda, més aviat el contrari".

 

El Major dels Mossos també ha volgut fer una crida a no criminalitzar la comunitat musulmana i la mesquita de Ripoll on assistien els terroristes:

"No ha estat la mesquita el lloc on s'han captat els terroristes. No criminalitzem".

"Aquella era i és una comunitat que no havia estat especialment rellevant pels Mossos. Aquest no era un entorn conflictiu".

"Els terroristes han enganyat tothom, a la família i als amics. A la policia també. El comportament és com d'una secta".

Com a conseqüència d'això, Trapero ha assegurat que reorientaran la manera de treballar del cos "pensant que hi ha processos de radicalització que no són tan evidents i no deixen tant rastre".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut