Madrid

Trapero nega pressions polítiques i afirma que l'1-O els Mossos van ser neutrals

En la declaració a l'Audiència, el major dels Mossos rebutja haver posat el cos policial al servei de la independència

RedaccióActualitzat

Josep Lluís Trapero, excap dels Mossos d'Esquadra, ha anat aquest divendres a l'Audiència Nacional per segona vegada a declarar davant la jutge Carmen Lamela l'endemà que hi arribés un nou informe de la Guàrdia Civil.

La jutge de l'Audiència Nacional no ha fet cas a la fiscalia, que demanava que li apliqués una fiança de 50.000 euros, i l'ha deixat en llibertat sense fiança.

Informe amb trucades i correus

L'informe de la Guàrdia Civil l'han elaborat els investigadors judicials sobre la base dels correus electrònics i les trucades que va fer el major Trapero en relació amb l'operatiu del referèndum.

És informació que van endur-se de l'edifici central dels Mossos a Sabadell, el complex Egara, quan li van clonar l'ordinador d'un despatx que ja no és el seu.

En aquest informe s'explica que abans de l'1 d'octubre els comandaments dels Mossos es van reunir dues vegades amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, reunions en què hi havia altres polítics.

Notícia relacionada: El cap policial que investiga el procés hauria fet tuits anònims antiindependentistes

Trapero ha negat pressions polítiques

Aquest divendres Trapero ha declarat que en aquestes reunions van transmetre'ls la preocupació que hi havia als Mossos per la seguretat ciutadana durant la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

També ha dit que no es va oposar al referèndum perquè no entrava dins de les seves funcions.

Trapero ha confirmat que les reunions van ser el 26 i el 28 de setembre a la Generalitat, i ha dit que va defensar que el cos era neutral, que no s'adheria al projecte independentista i que compliria les ordres judicials.

En aquest sentit, ha negat haver rebut pressions polítiques i també que es posés els Mossos al servei de l'independentisme.

L'entrada de Trapero a l'Audiència Nacional

Així ha estat l'entrada de Trapero a l'Audiència, a dos quarts de nou del matí:

 

La Fiscalia diu que va amagar les reunions

Per la seva banda, la Fiscalia ha considerat que Trapero havia amagat aquestes reunions. També ha assegurat que la cinquantena de trucades telefòniques que va mantenir amb Jordi Sànchez el 20 de setembre, el dia de l'escorcoll del Departament d'Economia i la concentració ciutadana al davant, permeten deduir "una relació estreta en general" entre ells dos.

Segons la Fiscalia, Trapero ha assegurat que els Mossos van tancar molts col·legis, però no ha pogut acreditar que això passés de manera efectiva. Tampoc que es recollissin llistes de votants ni res del que els havien ordenat i que, en tot cas, només es van endur el que els van entregar voluntàriament, sense "interès d'investigar".

Segons les fonts de la defensa, no és cert que Trapero amagués les reunions amb Puigdemont. En aquest sentit, han afirmat que el desembre van fer arribar un escrit a l'Audiència Nacional que informava d'aquestes reunions i es demanava que se cités les persones que hi eren. Aquestes fonts afegeixen que llavors la mateixa fiscalia s'hi va oposar.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OGovern empresonatProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut