Barcelona

Trapero adverteix el fiscal del "risc d'alteracions de l'ordre públic"

Considera que l'ordre de tancar els punts de votació pot afectar drets fonamentals i requereix una "autorització judicial" prèvia, i recorda que els Mossos també han de "garantir la seguretat ciutadana"

RedaccióActualitzat

"L'estricta aplicació d'aquestes ordres podria comportar unes conseqüències no desitjades per ningú en relació amb la seguretat ciutadana i el més que previsible risc d'alteracions de l'ordre públic que se'n puguin derivar." 

Amb aquest advertiment tanca el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, l'escrit de tres pàgines que aquest matí ha adreçat al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada. 

Trapero es refereix als riscos que considera que comporta la instrucció emesa ahir per la fiscalia, ordenant als Mossos el precintament i -si s'escau- el desallotjament dels locals o establiments designats com a punt de votació en el referèndum de diumenge. 

El major dels Mossos també considera que la mesura podria "comportar una afectació a drets fonamentals dels ciutadans"

I afegeix que la instrucció implica practicar entrades i fer registres, que "d'acord amb l'article 546 i 547 de la Llei d'Enjudiciament Criminal" requereixen d'autorització judicial

 

Tot plegat, argumenta Trapero al Fiscal General de Catalunya, fa que la policia catalana "no pugui adoptar les mesures requerides sense comptar amb previ manament judicial". 

Consideracions jurídiques a banda, el major dels Mossos encara afegeix, en el seu escrit a Romero de Tejada, que l'1 d'octubre "indubtablement" comportarà "la presència massiva de ciutadans, incloses famílies, al carrer i a prop dels locals on tenien la intenció de votar". I li recorda que "la responsabilitat d'aquest Cos no només es cenyeix a exercir les funcions de policia judicial, sinó també a la de garantir la seguretat ciutadana i l'ordre públic". 

Josep Lluís Trapero ha lliurat aquest escrit en la segona reunió convocada per la fiscalia per coordinar els Mossos, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Aquesta vegada Trapero sí que hi ha assistit, a diferència de dilluns, que hi va enviar el seu número dos, el comissari Ferran López. 

Trapero, això sí, ha abandonat la seu de la fiscalia al cap d'una hora, mentre que la resta han continuat a l'interior fins a les dues de la tarda.
 

 

Durant la trobada, la fiscalia ha traslladat a Trapero la decisió de mantenir Diego Pérez de los Cobos al capdavant de l'operatiu de l'1 d'octubre. I és que s'ha rebutjat el recurs presentat pel govern català, que argumentava que aquesta decisió només la podia prendre la Junta de Seguretat de Catalunya, que, precisament, s'ha convocat per aquest dijous.

També s'ha parlat a la reunió sobre l'ordre de precintar els llocs de votació abans de dissabte, que els Mossos van rebre aquest dimarts. Els agents hauran de començar a actuar divendres a la tarda, quan instituts, escoles i centres socials acabin les activitats. Els Mossos ja han advertit que aquesta instrucció pot provocar problemes d'ordre públic.

Hores abans de la nova reunió dels responsables policials, el director dels Mossos d'Esquadra, Pere Soler, ha assegurat que la funció de la policia és garantir drets, i no impedir-los. A través de Twitter, Soler s'ha referit així a l'ordre de la fiscalia perquè els Mossos d'Esquadra precintin els col·legis electorals i impedeixin la celebració del referèndum.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut