Trapero a la jutge: l'informe de la Guàrdia Civil és "en gran part fals i parcial"

RedaccióActualitzat

A les últimes hores s'han filtrat més fragments de la declaració del major Trapero. Es tracta de les gravacions del major Trapero a l'Audiència Nacional a què ha pogut accedir el diari "ABC". Era la segona vegada que el major anava a l'Audiència Nacional per respondre sobre l'actuació dels Mossos l'1 d'octubre davant la magistrada Carmen Lamela.

Trapero diu que l'atestat de la Guàrdia Civil sobre aquells fets és, en gran part, fals i està incomplet. Les gravacions mostren un interrogatori tens i dur del fiscal al cap de la policia catalana:

"Li dic en gran part, ja que no em permet explicar-ho en detall. Li dic que en gran part són parcials i falsos. Ometen gran part de la informació."

Davant dels 24 vídeos aportats per la Guàrdia Civil sobre la suposada passivitat dels Mossos, Trapero va dir que no eren representatius. "Són vídeos molt parcials, recullen la situació d'un minut o dos en un col·legi", va al·legar el major, que insistia que no se'n poden treure conclusions, ja que hores després, el mateix col·legi potser havia estat tancat per la policia catalana:

"Nosaltres a més, a més, perquè de cadascun dels assumptes interns ha buscat la informació, tenim tot el que va passar durant el dia. Pot haver-hi aquesta imatge i pot haver-hi també que els mossos hores després tanquessin l'escola o totes les actuacions anteriors".

El cap de la policia catalana va explicar que els Mossos estan analitzant el contingut d'aquests vídeos.

A més, a Trapero el sorprèn que l'atestat de la Guàrdia Civil fos del 5 d'octubre, quan els Mossos no havien lliurat encara el seu informe a la magistrada del TSJC Mercedes Armas, que havia ordenat impedir el referèndum. El dia 1 d'octubre, els Mossos van comissar més de 400 urnes, van aturar les votacions en 99 escoles i van impedir que unes 300 obrissin. Una informació que van fer pública i que van aportar a la jutge el dia 10 d'octubre. Uns dies abans, però, la Guàrdia Civil ja havia fet l'atestat on posava en dubte els Mossos:

"La Guàrdia Civil ens fa un judici en el sentit que incomplim. I així ho explicita. Jo el primer que li diré és que sorprèn molt que això es faci el dia cinc o sis d'octubre. Aquest atestat. El dia cinc o sis".

El major va defensar que els Mossos van complir l'ordre d'Armas d'impedir la votació sense alterar la convivència ciutadana. Trapero va revelar que la magistrada del TSJC va expressar verbalment a tots els cossos policials que complissin l'ordre "amb paciència, contenció i garantint en tot moment la pau social". "I així ho vam fer", va assegurar.

A la declaració del major defensant l'actuació dels Mossos, s'hi suma també un informe, s'entregarà aviat a l'Audiència Nacional, on es rebaten les conclusions de la Guàrdia Civil.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut