Barcelona

Transportistes i particulars es queixen de les traves per recuperar els diners del cèntim sanitari

La justícia europea va declarar il·legal l'impost, però Hisenda calcula que només tornarà 2.000 dels 13.000 milions d'euros recaptats

RedaccióActualitzat

Malestar entre transportistes i particulars per les dificultats amb què Hisenda està tornant els diners del que es va anomenar cèntim sanitari, fins al punt que es prepara una jornada de mobilització per al 17 de novembre.

És l'impost que, fins fa dos anys, es pagava quan es posava gasolina i que es va crear per finançar la sanitat. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea el va declarar il·legal aquest any i ha obligat el govern espanyol a tornar els diners als consumidors, que denuncien les dificultats que els posen per recuperar el que van pagar.

Hisenda va recaptar 13.000 milions d'euros, però calcula que només en tornarà 2.000 milions. El motiu és que no tothom reclamarà els diners, però també que alguns casos han prescrit i, com denuncien transportistes i particulars, Hisenda no torna tot l'impost fent valer arguments legals.

En els documents, l'Agència Tributària ho justifica partint d'una directiva europea del 2003. El que diu aquesta norma és que cada litre de carburant ha de tenir un mínim d'impostos. Amb aquest argument, Hisenda en té prou per restar diners a moltes devolucions.

Alguns advocats apunten que no hi ha motius perquè es redueixin les devolucions i insten els afectats a presentar un recurs a Hisenda, a més de reclamar el retorn dels diners.

Hisenda assegura que ja ha tornat els diners a més de 2.300 consumidors catalans. Entre aquest, però, no hi ha Jordi Besora, el transportista que va portar el cas al Tribunal Europeu de Luxemburg. Va guanyar i encara no ha cobrat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut