Pontevedra

Touriño qualifica de "lluita de país" les tasques d'extinció dels focs que assolen Galícia

Galícia està assolada pels incendis. En aquests moments en cremen 46, dels quals 18 estan sense control. El president de la Xunta de Galícia, Emilio Pérez Touriño, ha dit que les autoritats i la societat civil no donaran "treva als incendiaris" i ha implicat tots els ciutadans perquè col·laborin en un problema que ha qualificat com una "lluita de país". Touriño ha afirmat que els focs declarats els últims dies, amb una mitjana de 50 de diaris des de dilluns passat, són majoritàriament intencionats. Precisament, per aquestes sospites, la Guàrdia Civil ha reforçat el dispositiu d'investigació per esbrinar-ne les causes i determinar responsabilitats.

Actualitzat

Dels 48 incendis forestals que es registren a Galícia, 21 estan actius i 27 controlats. Dels que estan encara sense control, n'hi ha 3 que amenacen zones habitades: són els de Muros, a la Corunya, i Cerdedo i Vilaboa, a Pontevedra, la província més afectada pels incendis. Encara no hi ha dades oficials però les primeres estimacions parlen de 5.000 hectàrees cremades. Aquest és el paisatge al qual s'enfronten els equips d'extinció d'incendis a la comunitat gallega.

En aquest context, Touriño ha manifestat que la majoria de focs apunten cap a la intencionalitat. A tall d'exemple, només aquesta nit n'han començat 27 i en els últims dos dies se n'han comptabilitzat fins a 108. El president de la Xunta ha declarat que Galícia s'ha d'aixecar contra els incendiaris, als quals cal entaular-los una "batalla sense quarter", batalla que la comunitat gallega està "en disposició de guanyar". Es tracta, ha dit, de "persones que atempten contra el patrimoni i el benestar comú".

Sobre la possibilitat que els suposats incendiaris estiguin organitzats, el president ha dit que les investigacions ho hauran d'establir. Amb tot, a la Xunta s'ha parlat de terrorisme ecològic. I precisament per indagar en les causes i determinar les responsabilitats, la Guàrdia Civil s'ha reforçat amb especialistes i agents de l'equip de crim organitzat.

Sobre aquest dispositiu, Touriño ha dit que no es desplega per cobrir el territori de forma extensiva, sinó per "ampliar la capacitat d'intel·ligència". Aquest reforç compta amb la col·laboració del laboratori de la policia judicial de la zona de Galícia, a on es remeten les mostres dels incendis per analitzar-les.

Els focs en aquesta comunitat autònoma van adquirir una dimensió tràgica divendres, quan al municipi de Cerdedo dues dones van morir després que el seu cotxe quedés atrapat entre les flames.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut