Jordi Turull i Josep Rull
Jordi Turull i Josep Rull
Barcelona

"Tots els presos ens van aplaudir i abraçar": el relat de Turull i Rull de la presó

Turull i Rull van tenir uns minuts per acomiadar-se de Junqueras i Forn, a qui juntament amb Sànchez i Cuixart s'han conjurat per treure de la presó

RedaccióActualitzat

No han passat ni 24 hores des que van quedar en llibertat que els consellers cessats pel 155 Josep Rull i Jordi Turull han comparegut per començar els actes de campanya de Junts per Catalunya. Un acte on han estat rebuts enmig de forts aplaudiments i amb una gran expectació mediàtica per escoltar les seves primeres paraules després d'haver passat 32 nits a la presó d'Estremera.

 

"Us traurem d'aquí"

El primer a parlar ha estat Josep Rull, que va de número sis a la llista, i que s'ha mostrat trist pels companys que segueixen empresonats, a qui aquest dilluns va prometre que no pararien fins veure'ls fora:

"Estem tristos i el comiat amb el vicepresident Junqueras i el conseller Forn va ser molt dur i colpidor. Els traslladem el mateix que ahir: no pararem fins que els veiem lliures per fi".

Jordi Turull, número quatre de JxCat, ha desvelat que es van assabentar que uns sortien de la presó i els altres no per la televisió. En aquell moment van demanar si per "clemència" els deixaven trobar-se amb Joaquim Forn i Oriol Junqueras per acomiadar-se. Els funcionaris els van respondre que "volien però no podien", encara que finalment els van poder "veure i abraçar" després de les visites dels advocats. Va ser llavors quan els van dir: "Us traurem d'aquí, farem el que faci falta".

"La gent ens ha tret a nosaltres i nosaltres ens sumem a la gent, serem un més".

"Els presos ens preguntaven: 'Què hi feu, aquí?'"

Un dels fets que més han destacat els dos consellers destituïts pel govern espanyol en aplicació del 155 és la "gran humanitat" que s'han trobat dels altres presoners del mòdul quatre, anomenat mòdul de respecte, tot i que alguns "han estat condemnats per delictes greus". "Les tones i tones d'humanitat" han estat tantes, ha dit Rull, que els ha enviat records i abraçades.

Segons ha explicat Turull, quan aquest dilluns sortien de la cel·la per abandonar la presó, "tots els presos del Mòdul quatre ens van aplaudir i abraçar". De fet, han relatat que els presos no entenien què hi feien, tancats:

"Ens preguntaven: 'I vosaltres què coi hi feu, aquí? Nosaltres sí que sabem per què hi som però vosaltres què hi feu, aquí?'".

Turull ha seguit explicant que els reclusos els deien: "És que sou normals", i ells els responien "Clar que som normals".

 

També han volgut destacar el tracte "molt professional i solvent" dels guàrdies civils, policies nacionals i funcionaris amb què s'han trobat. En moltes ocasions, ha desvelat Turull, fins i tot havien de justificar decisions que no haurien pres: "'Ordres de dalt', ens deien". Acte seguit ha dit que no sabia qui eren els de dalt.

"Ens han volgut humiliar però no ens hem deixat"

Rull, però, ha relatat que també s'han trobat un tracte que els volia vexar. En el seu cas, quan en un primer moment va ser traslladat a la presó de Navalcarnero, ha assegurat que dos funcionaris li van dir: "Se us ha acabat la tonteria" i "Et passaràs tant de temps aquí a la presó que t'acabaràs aprenent de memòria aquesta interlocutòria", en referència a la resolució de la jutge Lamela que els empresonava.

El conseller destituït també s'ha estès a relatar els detalls dels seus trasllats de la presó a l'Audiència Nacional i de l'Audiència Nacional a la presó, uns trajectes en els quals ho va passar malament perquè es mareja amb facilitat:

"Vas en un espai tancat amb uns forats petits i emmanillat. Assegut en bancs metàl·lics que rellisquen molt i quan giren, com que no estàs lligat, caus amb el de davant. És bastant dur".

"No havia vist els meus companys amb els grillons i és molt impressionant veure el vicepresident Junqueras, el conseller Romeva, Forn, Mundó, Turull amb manilles".

En diverses ocasions, Rull ha destacat que els van emmanillar per darrere i s'ha preguntat si calia, i amb quina pretensió es feia. Davant d'això ha assegurat que surten de la presó amb "les conviccions i ideals més forts que mai":

"Ens han volgut humiliar però no ens han humiliat, no ens hem deixat. Han volgut humiliar allò que representem. Sortim amb la nostra dignitat i les nostres conviccions i els nostres ideals més forts que mai".

 

"Sentir Rajoy dir que s'havia tornat a la normalitat"

Un altre dels moments que Rull i Turrull, que han compartit cel·la, han recordat amb duresa ha estat quan han explicat que sentien per televisió el president espanyol, Mariano Rajoy, dir que s'havia tornat a la normalitat a Catalunya:

"Ens miràvem i pensàvem si la normalitat era tenir-nos tancats aquí i havent-hi polítics exiliats. Aquesta és la normalitat?"

En la roda de premsa a l'edifici Imagina de Barcelona, el mateix on aquest dilluns va iniciar la campanya JxCat, han assegurat també que dedicaran cos i ànima per restituir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, així com tot el govern. A més, han volgut agrair les milers de cartes rebudes, que els "han acaronat l'ànima" i "han estat mitja vida", ja que a la presó "les hores passen molt lentes".

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàIndependènciaArticle 155
Anar al contingut