Tots els partits reclamen per a ells el vot útil

Mentre intenten forçar-se mútuament a definir les estratègies de pactes postelectorals, les principals forces polítiques s'adrecen directament als votants d'altres partits per demanar-los el vot

RedaccióActualitzat

Els pactes postelectorals estan marcant la recta final de la campanya. El dia que ha estat l'últim en què es podien publicar enquestes, els partits van definint quina serà la seva estratègia mentre fan crides als votants de les forces pròximes atribuint-se la centralitat política.

PP

Amb les últimes enquestes sota el braç, el líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, i des de Ciudad Real, on Ciutadans no treu cap escó, s'ha llançat obertament a demanar als votants d'Albert Rivera que donin suport al PP per evitar un govern de Podem, força que el líder popular situa com el seu principal rival:

"Si tots els votants anem junts, guanyarem l'extremisme. Que sumin esforços i que sàpiguen que si volen que guanyin els moderats, els constitucionalistes, els reformistes, els que som com els grans partits que hi ha a la Unió Europea, han de sumar el seu vot al nostre."

Ciutadans

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, li ha replicat des de Vigo que l'únic vot útil és el partit taronja:

"I volem demanar-los el vot útil, perquè es desbloquegi la situació. S'ha demostrat que votar al PP o al PSOE no desbloqueja la situació, no s'asseuen ni a la taula."

Podem

Tant Rivera com el líder de Podem, Pablo Iglesias, han exigit al PSOE que aclareixi ja amb qui pactarà. El líder de Podem ha assegurat que hi ha divisions dins el PSOE  i que hi ha partidaris de pactar amb ells:

"Sí que em consta que hi ha molts sectors molt sensats al Partit Socialista que voldrien arribar a un acord amb nosaltres. Espero que la posició d'aquests sectors amb què volem construir un projecte de fraternitat poden imposar-se al PSOE davant del que plantegen altres."

En Comú Podem

Per la seva banda, el cap de llista per Barcelona de la força morada, Xavier Domènech, ha afirmat en un acte a Blanes que el PP té por perquè s'ha acabat el temps de la impunitat. Domènech es va veure contra les cordes aquest diumenge en el debat de TV3, amb el bloc sobiranista acusant-lo d'indefinició pel que fa al referèndum. Aquest dilluns ha reivindicat la seva centralitat política:

 "Som els únics que hem construït les aliances per impulsar el referèndum. Perquè som els únics que podem guanyar al Partit Popular, construirem, sí, el dret a decidir dels catalans."

Domènech ha defensat En Comú Podem com l'únic vot útil a favor del dret a decidir i contra el PP. S'ha acabat, diu, el govern contra les dones i contra els joves, el govern de la precarietat i el més corrupte de la Unió Europea.

PSOE

El líder socialista, Pedro Sánchez, ha assegurat en una entrevista radiofònica que no permetrà que Pablo Iglesias sigui president si no renuncia al referèndum català. Sánchez també ha apel·lat als votants de Podem:

"Aquells que us sentiu defraudats amb altres formacions polítiques que el 20 de desembre van demanar el vot pel canvi i després van acabar bloquejant-lo i perpetuant Mariano Rajoy."

ERC

En l'acte central de campanya a Lleida, el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha mostrat convençut que el seu partit pot guanyar aquestes eleccions a Catalunya i ha defensat la importància que Esquerra aconsegueixi més representació a Lleida, com a mínim un segon diputat al Congrés.

El número 2 de la llista per Barcelona, Joan Tardà, ha demanat que ningú es cansi i ha reclamat que tots els independentistes aprofitin l'oportunitat d'aquest diumenge per accelerar el procés, un procés que diu que ja va a bon ritme:

"Tenim un govern que té com a nord aconseguir amb 18 mesos la desconnexió d'Espanya. I resulta que diem que això va a poc a poc. Però que ens hem tornat bojos?"

CDC

En un míting a Sabadell el cap de llista per CDC, Francesc Homs, ha demanat el vot pel seu partit com un vot al president Puigdemont. Abans Artur Mas ha dit que Convergència serà decisiva i que és la garantia per evitar que a Madrid es governi contra Catalunya. L'expresident de la Generalitat també ha dit que Convergència representa el vot útil de l'independentisme i que és l'únic partit que no pot fallar:

"Mireu, clar i català: algun extrem a Catalunya , alguna força molt, molt, molt d'extrem, pot fallar. Però, si falla Convergència, no hi haurà independència."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut