Barcelona

Tots els partits catalans excepte el PSC es mostren reticents davant el traspàs de Rodalies

Els partits catalans han rebut amb interrogants i poca eufòria l'anunci del traspàs de Rodalies a la Generalitat de Catalunya el pròxim 1 de gener de 2010. Només el PSC ha mostrat la seva satisfacció assegurant que és un "somni" complert. CiU creu que el traspàs s'ha fet ràpid i, de manera incompleta i tem que el servei ferroviari pugui empitjorar. El PP titlla l'anunci de la "pròrroga d'un engany" i acusa Montilla de no saber negociar. ERC i ICV, socis del govern, han assegurat que ja hi ha data però ara falta concretar les inversions.

Actualitzat
CiU: un acord per entabanar els catalans

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha assegurat que un traspàs en aquestes condicions no ofereix "cap garantia que el servei als usuaris millori" i que fins i tot hi ha el "temor que pugui empitjorar".

"Els socialistes han promès el traspàs en mig any per la proximitat de les eleccions europees per entabanar els catalans", ha dit Pujol. Aquest calendari "sona a broma", tenint en compte que la transferència ja estava anunciada pel gener de 2008 i que, en realitat, no podrà ser efectiva fins el 2011.

La transferència és incompleta perquè "només parla de Rodalies i no del traspàs dels trens regionals". Aquesta és una mostra més dels "incompliments flagrants", ha afegit el portaveu de CiU.

PSC: somni complert

Miquel Iceta s'ha felicitat per l'acord. "Amb el traspàs de la gestió del servei de Rodalies" es compleix amb "un element central de l'Estatut de Catalunya", que, Iceta ha recordat, no van aconseguir al seu moment els governs de Jordi Pujol.

Iceta veu el "somni" complert i es mostra "sorprès" per la "tristesa" de la reacció de Convergència i Unió. "Un grup que, davant una bona notícia per al país, es posa trist, és un grup que no està cridat a responsabilitats de govern sinó a molts anys de penitència."

ERC: falta aclarir el com

Esquerra Republicana és mostra satisfeta per l'acord, però creu que falten serells per tallar. Cal aclarir aspectes bàsics per saber com es farà el traspàs de Rodalies. El Ministeri de Foment tampoc ha concretat quins recursos econòmics tindrà i qui gestionarà la infraestructura, si bé s'ha alegrat de conèixer quan tindrà lloc la transferència.

La seva portaveu al Parlament, Anna Simó, ha explicat que no volen excuses perquè la data es torni a endarrerir: "No volem que la complexitat tècnica o jurídica del traspàs, i fins i tot eventuals protestes laborals, serveixin d'excusa per tornar a endarrerir la data".

ERC reclama que el traspàs es faci amb els recursos necessaris perquè no sigui assumit per la Generalitat en una situació de dèficit. "El ministre de Foment, José Blanco, ha parlat de màxima lleialtat institucional, però nosaltres volem recordar que la lleialtat ha de ser mútua."

ICV-EUiA reivindica les inversions

Els altres socis del govern d'entesa també s'han mostrat satisfets amb el "desbloqueig" d'aquest punt de l'Estatut de Catalunya. Segons ICV, l'acord ha d'anar acompanyat de les inversions corresponents.

Salvador Milà és optimista: "Hi ha marge" fins el 2010 per negociar els "recursos necessaris" perquè quan es faci efectiva la transferència "no arribi amb dèficit de funcionament i incorpori les millores de gestió necessàries."

A més, el diputat d'ICV ha admès la seva "preocupació" pel Pla d'Inversions de Rodalies. Milà veu insuficients els "aproximadament" 4.000 milions que el govern espanyol ha posat sobre la taula i afirma que això "s'ha de millorar".

PP: "La pròrroga d'un engany"

El PP de Catalunya ha retret al president de la Generalitat, José Montilla, la seva incapacitat per negociar amb el govern espanyol.

La seva portaveu al Parlament de Catalunya, Dolors Montserrat, ha posat com a exemple el que en només dos dies va aconseguir Esperanza Aguirre per Madrid. "115 quilòmetres de noves vies, 20 noves estacions i 5.000 milions d'euros", xifres superiors als "25 quilòmetres de noves vies, que es transformaran en uns 80 quilòmetres de doble via, 9 noves estacions i només 4.000 milions d'euros" obtinguts per Montilla, per sota dels "més de 6.000 milions" que va prometre l'"optimista" Carme Chacón com a candidata del PSC al Congrés el 2008.

El PP creu que aquest acord és només "la pròrroga d'un engany" ja que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, "es va comprometre el 2007 a traspassar Rodalies el gener de 2008", i es farà amb dos anys de retard.
Anar al contingut