Fernández Díaz, durant un ple al Congrés el març de 2015 (Reuters)
Fernández Díaz, durant un ple al Congrés el març de 2015 (Reuters)
Madrid

Tots els grups del Congrés excepte el PP reproven Fernández Díaz

La reprovació insta Rajoy a destituir el ministre de l'Interior en funcions, i s'adopta el dia després que la fiscalia del TS ha rebutjat investigar el cas de les gravacions amb De Alfonso

RedaccióActualitzat

La comissió d'Interior del Congrés dels Diputats ha reprovat aquest dimarts al ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. Ho ha fet amb el suport de tots els grups parlamentaris excepte, lògicament, del PP. La reprovació s'ha fet a través d'una proposició no de llei i retreu al ministre "les seves funcions i actituds antidemocràtiques" i la "manca d'ètica política" en les seves actuacions "en contra dels que pensen diferent", en referència a les converses gravades amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau catalana, David de Alfonso.

Aquesta proposició, aprovada l'endemà que la Fiscalia del Tribunal Suprem rebutgés investigar el contingut de les gravacions entre Fernández Díaz i De Alfonso, insta el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, a destituir-lo.

Una iniciativa del PDECAT

La proposició l'han presentat els diputats del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECAT), integrats al grup mixt, i ha comptat amb el suport de socialistes, Podem, C's, ERC i PNB. El text que ha presentat el diputat Sergi Miquel recorda que, en les converses difoses, Fernández Díaz i De Alfonso "conspiraven per fabricar escàndols que involucressin dirigents favorables a la independència de Catalunya".

Segons el PDECAT és un cas "d'extrema gravetat" on es demostra que s'han utilitzat institucions de l'Estat per "fabricar escàndols" i "intentar destruir adversaris polítics" a través de les "clavegueres" de l'administració:

"Si això hagués estat un capítol de House of Cards faria gràcia, però no és ficció: és un ministre real d'un país real amb responsabilitats reals"

La clau de la reprovació l'ha tingut el Grup Socialista, que ha donat suport a la iniciativa per "higiene democràtica" i perquè "Fernández Díaz no respecta l'estat de dret".

La resposta de Fernández Díaz

El ministre de l'Interior en funcions ha defensat la legalitat de la seva reunió amb De Alfonso i, en declaracions als mitjans de comunicació, ha apuntat que el "preocupa que, ara que es parla tant de regeneració", no hi hagi "cap" partit que "hagi condemnat que unes gravacions il·legals efectuades fa dos anys es vagin difonent per fascicles durant tota la campanya del 26-J".

Anar al contingut