Barcelona

Tots els candidats han votat aquest matí i han apel·lat a la participació

RedaccióActualitzat

Els candidats al Congrés han exercit el vot al llarg del matí. Tots ells han fet crides a la participació en aquestes segones eleccions espanyoles en només mig any. Tots els aspirants han coincidit a remarcar que aquests comicis han de ser els definitius.

El més matiner ha estat el cap de llista d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, que ha dipositat el seu vot després de dos quarts de deu del matí a l'escola Ribatallada de Sabadell. Rufián ha defensat que el seu partit es presenti a les eleccions al Congrés:

"Hi ha partits que es perden per incompareixença, i nosaltres el que pensem és que s'ha de jugar a tot i s'ha de jugar sempre. Alguns de nosaltres tenim l'enorme honor de representar un partit que porta 85 anys esperant aquest moment. Pensem que  Catalunya se la defensa a tot arreu i a tota hora. En dies com avui hem de demostrar que forts que som"

 

Poc després, a les 10 del matí, ha votat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la Casa de Cultura de Girona. Puigdemont ha animat la gent a anar a votar:

"Avui fa un gran dia per anar a votar, és un dia assolellat, no hi ha excuses per no exercir el dret a vot. És veritat que molta gent encara pot tenir aquesta idea que ja va anar a votar el 20 de desembre, que no es va equivocar votant. Per tant, aquesta era una dificultat que havíem de resoldre els polítics. Però hi hem de tornar. El poder de la democràcia és que la gent decideixi amb el seu vot el que vol que passi"

El candidat de CDC, Francesc Homs, que ha votat a Taradell, ha fet una crida aquest diumenge a votar perquè hi hagi la "resposta catalana" i ha dit que espera que els ciutadans votin amb conviccions democràtiques:

"Avui m'agradaria que aquella gent que té conviccions democràtiques s'expressi a les urnes, s'expressi en el sentit que consideri oportú, sobretot veient que hi ha gent que està disposada a utilitzar, per vèncer, arts i clavegueres que no són precisament democràtiques. Que el poble de Catalunya contesti a les urnes segons la seva consciència i segons allò que cregui oportú."

 

El líder i candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha dit, després de votar en un col·legi del municipi madrileny de Pozuelo de Alarcón, que desitja una participació "massiva" perquè el pròxim govern tingui "la màxima legitimitat possible"

"Demano una participació altíssima perquè entre tots decidim el futur que li volem donar a Espanya per als pròxims quatre anys i les pròximes generacions"

Meritxell Batet, candidata del PSC al Congrés, ha votat al col·legi Pare Poveda de l'avinguda de Vallcarca de Barcelona, Batet considera "fonamental" que les eleccions derivin en un canvi de govern i que, aquesta vegada, sigui possible formar un executiu:

"Avui cal anar a votar. Estem davant un moment crucial. El fet que s'hagin hagut de repetir les eleccions fa encara més necessària aquesta participació (...) Esperem treure uns bons resultats perquè el canvi sigui possible. Sortim a guanyar."

El cap de llista de Ciutadans, Albert Rivera, ha votat a l'Hospitalet de Llobregat. Ha cridat a la participació per evitar errors com el que ha passat al Regne Unit i, sobretot, ha demanat la mobilització del vot moderat per tirar endavant el país:

"Jo li demano a tothom que voti, que no ens passi com al Regne Unit, que molta gent s'ha penedit de no anar a votar. I també volem demanar a tots els moderats, a tota la gent que no vol extrems que vagi a votar. Si els extrems polaritzen el país seguirem bloquejats. Si, en canvi, els moderats ens mobilitzem i prenem posicions, és possible que aquest país torni a funcionar"

Després de votar al Casal d'Avis Can Castelló, el cap de llista de Ciutadans per Barcelona, Juan Carlos Girauta, ha fet una crida a la mobilització del  vot de centre. Per Girauta, aquestes eleccions han de treure Espanya de la situació de bloqueig en què es troba:

"Ens juguem molt, els moderats ens hem de mobilitzar. Els extrems sempre juguen amb l'avantatge d'estar mobilitzats permanentment i, per tant, almenys quan s'ha d'anar a votar, que almenys els moderats tinguin consciència que és molt important mobilitzar-se especialment en una actuació com l'actual de bloqueig"

 

El cap de llista d'Units Podem, Pablo Iglesias, ha votat en un col·legi electoral del seu barri, Vallecas, acompanyat del també dirigent del seu partit Iñigo Errejón. Iglesias ha defensat la vocació de govern de l'organització que encapçala:

"Tard o d'hora governarem a Espanya. Espero que sigui ara, perquè el nostre país no pot esperar"

Iglesias ha assegurat que "des d'aquesta nit" tindrà la "mà estesa" al PSOE per buscar un pacte de govern.

El cap de llista d'En Comú Podem per Barcelona, Xavier Domènech, que ha dipositat el vot a l'Escola Industrial de Barcelona, ha apel·lat a votar massivament per possibilitar "el canvi":

"Sempre que Catalunya ha votat massivament, ha arribat el canvi; sempre que ha votat massivament, el que semblava impossible s'ha convertit en possible"

El candidat d'Units Podem Alberto Garzón, que ha votat al col·legi Manuel Laza Palacio del municipi malagueny de Rincón de la Victoria, ha dit que "com més gent voti, més assegurat estarà el canvi històric a Espanya":

"Estem votant amb molta felicitat, amb un somriure, perquè avui és un dia històric per a aquest país. És històric el que hem fet  amb aquesta coalició entre Podem i Esquerra Unida"

 

El candidat pel PP a la presidència del govern, Mariano Rajoy, ha fet efectiu el seu vot en un col·legi d'Aravaca, a Madrid. Rajoy, que ha estat rebut entre aplaudiments, ha reclamat la importància que els espanyols votin avui i ha advertit de la importància de cada vot:

"M'agradaria dir a tots els espanyols que estimen i volen el seu país que participin a la votació. Un vot és important. Espanya serà el que els espanyols vulguin que sigui i tindrà els diputats que els espanyols vulguin que tingui"

Rajoy passarà la resta de la jornada a casa seva i anirà a la seu del Partit Popular a partir de les set de la tarda per seguir l'escrutini.

Després de votar a l'Escola Augusta de Barcelona, el candidat del PP, Jorge Fernández Díaz, ha demanat una alta participació perquè es formi un govern a Espanya "com més aviat millor". I ha declinat comentar les últimes gravacions publicades pel diari "Público":

"Hi ha hagut molts dies per fer declaracions de caràcter partidista. Hem d'estar per sobre de certes situacions i conjuntures que no s'haurien d'haver produït"

Carme Forcadell ha estat l'última a votar:


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut