Madrid

Totes les comunitats autònomes accepten la portada d'aigua de l'Ebre a Barcelona

Totes les comunitats autònomes, reunides al Ministeri de Medi Ambient, han acceptat la portada d'aigua de l'Ebre a Barcelona, i reconeixen que s'està en situació d'emergència. Les governades pel PP, que han aplaudit el decret llei aprovat divendres, reclamen que s'apliqui el mateix criteri també a altres zones, com València i Múrcia.

Actualitzat

La ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, ha subratllat que el govern espanyol es ratifica en la política d'aigua que ha seguit fins ara de forma rotunda i que manté la derogació del transvasament de l'Ebre.

En conferència de premsa després de reunir-se amb els consellers de totes les comunitats autònomes per explicar-los el decret llei aprovat pel govern espanyol per proveir d'aigua Barcelona, Espinosa ha puntualitzat que es tracta d'una solució temporal "per unir el període que va des de mitjan octubre fins al juny del 2009", quan entri en funcionament la dessalinitzadora del Prat.

La ministra s'ha mostrat oberta al diàleg amb les autonomies per revisar determinats aspectes de la política d'aigua units a les "distorsions" que s'han produït en la demanda per motius aliens a les comunitats autònomes i a l'executiu espanyol, com l'augment de la població.

El PP aplaudeix el decret

Les comunitats autònomes governades pel PP consideren que el sentit comú ha imperat en la decisió del govern espanyol d'aprovar el decret per l'abastiment d'aigua a Barcelona i consideren que, d'aquesta manera, l'executiu "rectifica la seva política errònia" en matèria d'aigua dels últims quatre anys.

Aquesta ha estat la posició comuna de totes les autonomies del PP en la reunió que s'ha celebrat a Madrid amb la ministra de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa, i que ha transmès la consellera de Medi Ambient de Castella i Lleó, María Jesús Ruiz, en nom de totes elles.

Les comunitats autònomes governades pel PP consideren que l'actuació del govern espanyol coincideix amb el "sentiment" que moltes comunitats autònomes han plantejat durant anys, i per aquest motiu ha mostrat la seva "satisfacció" per la decisió de l'executiu d'aprovar el decret llei que regula la conducció d'aigua des de Tarragona fins a Abrera.

Ruiz ha valorat positivament que s'hagi donat "resposta a una necessitat" que requeria una "mesura urgent" i ha insistit que la solució aprovada "ens situa en el camí clar de l'entesa i l'estudi".

Les comunitats governades pel PP han demanat a Espinosa que "es revisi la situació del conjunt d'Espanya" i les inversions que figuraven al Pla Hidrològic Nacional (PHN), "es digui com el govern vulgui", ha dit Ruiz.

Així mateix, ha qualificat la posició popular de "coherent", ja que la política de l'aigua del PP parteix del "principi de solidaritat i reequilibri al conjunt d'Espanya", i considera que l'executiu està "en una bona línia de cara al futur".

No obstant això, la consellera diu que la ministra ha insistit que la solució adoptada no és un transvasament i que, per tant, no hi ha rectificació.

Aigua, també al País Valencià

El president del PP del País Valencià, Francisco Camps, també ha manifestat el seu suport als interessos d'Aragó i Catalunya en matèria hídrica, però ha demanat als presidents d'aquestes autonomies que defensin també els transvasaments d'aigua a la seva comunitat i a Múrcia.

Camps ha acusat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'haver "mentit" sobre els transvasaments i ha assegurat que el govern socialista ha donat la raó als populars valencians amb l'aprovació del decret llei per al proveïment d'aigua a Barcelona.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut