Puig ha comparegut al Parlament per explicar-se sobre el 14-N. (Foto: ACN)
Puig ha comparegut al Parlament per explicar-se sobre el 14-N. (Foto: ACN)
Barcelona

Tota l'oposició, tret d'ERC, reclama que Felip Puig no continuï a Interior per la polèmica del 14-N

El PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP demanen a Mas que, en el nou executiu, Puig no aparegui com a responsable d'Interior. En canvi, CiU i ERC creuen que amb la dimissió del comissari que va retenir l'informe sobre els trets disparats durant el 14-N ja n'hi ha prou.

RedaccióActualitzat
Tota l'oposició, excepte ERC, demana que Felip Puig no continuï com a conseller d'Interior, després de les explicacions que ha donat al Parlament sobre l'actuació de la brigada mòbil dels mossos durant la vaga general. Puig ha admès ara que es van disparar projectils prop d'on una manifestant va perdre un ull el 14-N, però ha negat que fossin pilotes de goma. Tots els grups valoren positivament el cessament del cap dels antiavalots que va retenir l'informe sobre els trets que es van disparar aquell dia.

El PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP han demanat al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que en el nou executiu Puig no aparegui com a responsable d'Interior. En canvi, la federació nacionalista i els republicans consideren que la dimissió del comissari dels Mossos Sergi Pla ja satisfà l'assumpció de responsabilitats per les actuacions policials del 14-N.

El socialista Xavier Sabaté ha afirmat que Puig "no pot continuar perquè ha deteriorat la imatge dels Mossos" i, per tant, segons ell ha permès que la ciutadania perdi la confiança en la policia. Sabaté ha assegurat que Pla és "un cap de turc, perquè les responsabilitats estan més amunt, en el director general i el mateix conseller". Tant els socialistes com els populars i C's creuen que el canvi de discurs de Puig demostra que no té "cap tipus de control" sobre els Mossos.

Des del PP, Santi Rodríguez ha remarcat que ara no es pot demanar la dimissió de Puig "sinó demanar al futur president de la Generalitat que no compti amb el senyor Felig Puig com a conseller d'Interior". Rodríguez ha afegit que hi ha "circumstàncies estranyes" en el fet que l'informe sobre els trets no aparegués fins després de la intervenció de Puig al Parlament el 3 de desembre.

Jaume Bosch, d'ICV-EUiA, ha dit que continuaran exigint "tota la veritat" i per això confien en la justícia. Bosch creu que hi ha un problema de "responsabilitats polítiques del conseller d'Interior" perquè hi ha "molts dubtes", com ara que "el director general de la Policia no sàpiga que hi ha hagut un tret en un lloc i hora determinats" o que Puig no tingués tota la informació en la compareixença del 3 de desembre, "quan han passat 18 dies des dels fets".

Al seu torn, el diputat electe de Ciutadans Jordi Cañas ha considerat que Puig "ha perdut el control del departament d'Interior" i, a més, "va mentir" en la compareixença del 3 de desembre, quan va negar que s'haguessin disparat projectils.

Per part de la CUP, el diputat electe David Fernàndez, ha destacat que Puig ha donat "la tercera versió oficial del 'cas Ester Quintana' en menys d'un mes" i la formació "no la comparteix" perquè hi veu "contradiccions i llacunes". Fernàndez, que ha mostrat una pilota de goma, ha remarcat que el cas "continua obert" i ha dit que confia que la justícia hi intervingui atès que "la via política ha fracassat". Segons la CUP, des del 2001, "9 persones han perdut la visió total o parcial" d'un ull per actuacions dels Mossos d'Esquadra, tres de les quals "sota el mandat de Felip Puig".

El diputat electe d'ERC Oriol Amorós ha defensat que la dimissió de Pla pot "generar canvis" i que l'objectiu del partit és que canviï el funcionament dels antiavalots. Amorós ha recordat que ERC està negociant amb CiU un acord per a la pròxima legislatura i per això ha advertit que determinats comentaris els faran per determinats "canals de diàleg".

En el que sí que han coincidit tots els grups és a buscar la manera de debatre i estudiar un possible replantejament del model d'acció dels Mossos en manifestacions i situacions tenses.
Anar al contingut