Barcelona

Tota l'oposició, excepte la CUP, presentarà esmenes a la totalitat als pressupostos

Actualitzat

Després d'entregar el projecte de pressupostos a la presidenta del Parlament, el vicepresident econòmic de la Generalitat, Oriol Junqueras, s'ha reunit amb els portaveus parlamentaris per explicar-los les grans línies dels comptes. En principi, tots els grups parlamentaris excepte JxSí i la CUP hi presentaran esmenes a la totalitat: Catalunya Sí que es Pot i el PP ja ho han anunciat. Ciutadans i PSC, per la seva banda, demanaran a la mesa del Parlament la reconsideració de l'admissió a tràmit dels comptes.

En aquest cas, però, a diferència de l'anterior ocasió, es preveu que els vots de la CUP ajudin a tombar aquestes esmenes en el ple del 20 de desembre i els pressupostos es tramitaran al Parlament. No obstant, els pressupostos encara no tenen el suport assegurat en el debat final, que es farà els dies 8 i 9 de febrer.

 

 

C's: "Una mostra d'opacitat i trilerisme comptable"

Ciutadans demanarà una petició de reconsideració a la mesa del Parlament per l'admissió a tràmit dels comptes. El portaveu parlamentari de la formació, Carlos Carrizosa, ho ha anunciat en roda de premsa, tot i admetre que és poc probable que la mesa, amb majoria de JxSí, accepti la petició.

"Farem ús de tots els mitjans legals i polítics perquè aquests pressupostos no prosperin"

El portaveu parlamentari de C's ha considerat que els comptes estan fets per un govern "que no pensa en les necessitats dels catalans, sinó que pensa només en la independència".

Carrizosa ha acusat el govern de "trilerisme comptable" i "opacitat" perquè es preveuen 330 milions per a fons de contingència que es podrien utilitzar si s'impugna la partida de 5,8 milions prevista per al referèndum.

 

 

PSC: "No són els pressupostos més socials de la història"

La diputada del PSC Alícia Romero ha criticat que, al llarg de l'elaboració dels comptes, "l'únic soci amb qui volia negociar" el govern de la Generalitat era la CUP. Romero ha afirmat que els comptes que ha presentat Junqueras "no són els pressupostos més socials de la història".

La diputada ha instat la CUP a ser "coherent" amb el que ha fet "reiteradament" al Parlament al costat de socialistes i CSQEP a l'hora de votar les esmenes que presentaran els socialistes catalans. Romero ha criticat que els anticapitalistes es plantegin donar suport als pressupostos pels 5,8 milions destinats al referèndum:

"El suport de la CUP li ha sortit molt barat a aquest govern"

Igual que C's, els socialistes han demanat que es reconsideri l'admissió a tràmit dels pressupostos, arran de l'advertència dels lletrats del Parlament que s'hauran de paralitzar si es confirma que hi ha partides que contravenen la resolució del TC.

 

CSQEP: "Justifiquen comptes escassament socials en nom de les necessitats del Procés"

El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha lamentat que els comptes "no encaren" l'emergència social que viu el país i "obliden" incloure partides per a la renda garantida de ciutadania, tot i que el Parlament va aprovar aquesta mesura en el Debat de Política General.

Coscubiela ha criticat que el govern de la Generalitat justifiqui una partida per al referèndum perquè és un mandat de la ciutadania, però que no ho faci amb la renda garantida:

"Per Junqueras hi ha mandats de primera i de segona. Els que tenen caràcter social són de segona divisió per ell"

Coscubiela creu que els comptes s'han fet "al servei de la supervivència del govern" i ha acusat el "processisme" de fer "cada any la mateixa trampa: justificar pressupostos escassament socials en nom de les necessitats del Procés". En aquest sentit, ha apuntat que la partida pel referèndum és a costa de la reforma fiscal i la renda garantida de ciutadania.

 

 

PP: "Tenen totes les butlletes per ser recorreguts"

El PPC ha denunciat que el govern de la Generalitat utilitzi els diners de "tots" per "dividir" la societat catalana amb uns pressupostos que contenen una partida per al referèndum d'independència.

El portaveu adjunt dels populars al Parlament, Santi Rodríguez, ha assenyalat que analitzaran exhaustivament els comptes per decidir si sol·liciten un informe al Consell de Garanties Estatutàries sobre al seva legalitat. En aquest sentit, ha afirmat que els comptes tenen "totes les butlletes" per ser recorreguts i que la disposició addicional que garanteix els recursos per al referèndum "està condemnada a ser anul·lada immediatament".

"El problema no és on són els recursos, el problema és que utilitzen els recursos de tots els catalans per dividir la societat catalana. El problema és que en una societat democràtica s'utilitzen mètodes no democràtics per a una activitat que no és legal"

 

 

CUP: "No són els millors pressupostos possibles"

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha lamentat que els pressupostos presentats per Junqueras no vagin més enllà de la legalitat espanyola ni explorin tots els marges de les competències autonòmiques. "No són els millors pressupostos possibles que mereix aquest país i la Conselleria d'Economia ho sap", ha afirmat la diputada, que ha obert la porta a incloure modificacions perquè responguin a les necessitats de la majoria dels ciutadans.

Reguant ha celebrat que els comptes incloguin una partida per al referèndum, tot i que ho ha desvinculat de l'aprovació dels comptes:

"No hi ha volta de full. Si la partida per al referèndum o els pressupostos se suspenen, el referèndum es fa sí o sí"

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut