Tortosa

Tortosa vota per àmplia majoria a favor de mantenir i reinterpretar el monument franquista

Un 68,36% dels veïns han votat a favor de mantenir el monument: 5.755 persones

RedaccióActualitzat

El futur del monument erigit per Franco el 1966 a Tortosa està segellat: es quedarà on és. I per una victòria clara. Els tortosins han votat en una consulta a favor de mantenir-lo, però reinterpretant-ne el significat.

Els veïns de Tortosa tenien dues opcions a la consulta: retirar el monument i museïtzar-lo, i la que finalment ha guanyat, conservar-lo al mateix emplaçament i reinterpretar-lo.

Un 68,36% dels veïns han votat a favor de mantenir el monument. Això són 5.755 persones que s'han decantat per l'opció A. 2.631 ho han fet per l'opció B, de retirar-lo, un 31,25% del total. Hi ha hagut 45 vots nuls i 33 en blanc.

La participació ha estat del 29,3% amb 8.464 persones. L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha destacat que la xifra s'elevi fins a gairebé el 40% d'acord amb el cens de qualsevol elecció, una xifra per sobre de comicis com les eleccions europees. A més, ha recordat que no hi ha vot per correu i que la consulta s'ha fet amb els recursos només de l'ajuntament.

Bel demana respecte

Bel ha explicat els resultats i ha volgut recordar que la consulta era una promesa electoral del seu partit i que estava pactada amb altres forces municipals, PSC, ERC i Movem.

Sobre el resultat, Bel assegura que "no ha guanyat ni ha perdut ningú", però l'alcalde demana respecte als que defensaven l'opció de retirar el monument:

"Els demanen una mica de respecte i d'acceptar-nos mútuament. I evidentment de no tractar-nos ni de franquistes, ni de feixistes, ni d'antidemocràtics, perquè no ho som. Estem tan compromesos amb aquesta ciutat i aquest país com qualsevol altre."

La Comissió per a la Retirada continuarà lluitant

Esther Baiges, portaveu de la Comissió per a la Retirada de Símbols Feixistes, assegura que continuarà la lluita per aconseguir la retirada del monument.

Baiges diu que ja van dir que la consulta era "un entrebanc, una pedra al mig del camí per avançar cap al a retirada del monument". Tot i això, la portaveu assegura que "inevitablement, més tard o més d'hora el monument el retirarem del riu". Afirma que continuaran treballant amb dignitat.

Matí de cues

Els centres de votació han obert a les nou del matí sense problemes. Al llarg del matí i ha hagut cues llargues en moltes de les onze seus habilitades per poder participar en la consulta.

 

L'elevada participació ha fet que, en algunes de les meses com la del Centre Cívic Ferreries, s'hagi acumulat una hora de cua per exercir el vot. A la de l'Ajuntament ha arribat a ser d'uns 45 minuts.

L'important afluència de persones ha fet també que s'hagin reubicat les meses per gestionar les cues i s'hagin afegit urnes per poder votar. A la tarda, amb les urnes extres, la situació s'ha normalitzat.

Majors de 16 anys

Han pogut participar a la consulta tots els censats a Tortosa més grans de setze anys. Eren un total de 28.467 persones amb dret a vot. Aquesta és la papereta que havien d'omplir els tortosins:

 

El monument de Tortosa té 50 anys. En aquest temps ha passat per diverses fases.

Visions enfrontades

La Comissió per a la Retirada dels Símbols Feixistes fa anys que reclama treure el monument, considerat per molts una mostra d'exaltació del franquisme.

Arran de la consulta, s'ha constituït una plataforma que demana que no s'elimini el monument amb l'argument que s'ha de conservar pel valor artístic i històric, i que la intenció de l'autor era dedicar-lo a la pau.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut