El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, aquest dimecres a Madrid. (Foto: EFE)
El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, aquest dimecres a Madrid. (Foto: EFE)
Madrid

Torres-Dulce, sobre un referèndum per la república: "El que no és a la Constitució no existeix"

El fiscal general de l'Estat es mostra taxatiu sobre la possibilitat legal de celebrar una consulta sobre la instauració d'una república a Espanya

RedaccióActualitzat

El fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, s'ha mostrat taxatiu sobre la possibilitat legal de celebrar un referèndum sobre la instauració d'una república a Espanya dient que "el que no és a la Constitució no existeix en la vida política i social d'Espanya".

"Jo d'opcions polítiques no opino, per tant no vull que els polítics interfereixin en el món judicial i jo tinc respecte absolut per les decisions polítiques", ha afegit el fiscal general per al·ludir després a la legalitat constitucional.

Torres-Dulce ha fet aquestes manifestacions poc abans d'intervenir en les II Jornades sobre Estratègies contra la Corrupció a Europa, organitzades per l'Associació contra la Corrupció i per la Regeneració Social (ACCORS) a la seu del Parlament Europeu a Madrid.

"Respecte, admiració i afecte" pel rei

Sobre l'abdicació del rei, s'ha remès a la declaració institucional feta pública per la Fiscalia General dilluns passat, en la qual aquesta institució va manifestar el "respecte, admiració i afecte per la figura de Sa Majestat i el que ha aportat a la història d'Espanya i a la convivència de tots els espanyols". Torres-Dulce ha afegit que el Ministeri Públic li desitja el millor al príncep d'Astúries.

A més, ha assenyalat que el Consell Fiscal ha fet seves aquestes declaracions i que ell personalment manifesta també la seva ""admiració, afecte, respecte" i els seus millors desitjos per a la institució en general, "tant per al rei que abdica com per al rei que ve".

Cap por a la imputació de la infanta

En relació amb una possible imputació de la infanta Cristina al "cas Nóos" abans que es produeixi la proclamació de Felip VI, el fiscal general ha dit en to irònic que per part del Ministeri Fiscal no tenen "cap por al llop ferotge judicial". Així, ha afegit que el Ministeri Públic sempre ha respectat les decisions judicials i no té "por de cap tipus de decisió".

"Que el jutge prengui les decisions que hagi de prendre d'acord amb la seva visió del procés, i la resta de les parts, si hi estem d'acord, manifestarem el nostre assentiment. I si no, formularem els recursos pertinents, com hem estat fent al llarg del procediment en el qual molt majoritàriament hem coincidit amb el criteri del jutge instructor", ha explicat.

Anar al contingut