Brussel·les

Torrent transmet a Puigdemont que vol "un govern efectiu que pugui treballar des del minut u"

El president del Parlament després de reunir-se amb Puigdemont i els quatre diputats electes: "Necessitem foragitar el 155 del nostre país, de totes les institucions: del Parlament i de la Generalitat"

RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, ha transmès a Carles Puigdemont que la seva prioritat és treballar per tenir un govern "efectiu" al més aviat possible que "pugui treballar des del minut u".

"Li he transmès a Puigdemont que el que convé al país és que hi hagi un govern el més ràpid possible, efectiu, que pugui treballar el més aviat possible, des del minut u, i que puguem recuperar les institucions de les mans del 155 i les traslladem a la ciutadania."

Ho ha dit en acabar la reunió que ha mantingut amb Carles Puigdemont i els altres quatre diputats electes que són a Brussel·les que, finalment, s'ha celebrat en un lloc alternatiu, el Centre Maurits Coppieters, després que el govern espanyol prohibís la reunió prevista a l'oficina que la Generalitat té a la capital belga. En la mateixa línia, Torrent ha etzibat:

"Necessitem foragitar el 155 del nostre país, de tots les institucions: del Parlament i de la Generalitat."

 

Torrent: "No m'ha descartat la possibilitat que sigui present en el debat"

Sobre el debat d'investidura, el president del Parlament ha explicat que Puigdemont no li ha descartat que hi sigui present:

"No ha confirmat ni desmentit qualsevol circumstància al voltant de la investidura. Hem parlat de la investidura i ell no m'ha descartat la possibilitat que sigui present en el debat d'investidura."

 

Torrent ha defensat que Puigdemont té el dret "com qualsevol altre candidat" a ser investit i ha recordat que és el candidat que va proposar formalment:

"Avui és oficialment el candidat a aquest debat d'investidura, que espero que es pugui fer amb total normalitat democràtica."

En qualsevol cas, ha demanat "respectar els mandats democràtics sorgits de les urnes el 21 de desembre i sobretot de la majoria parlamentària que avui vol poder investir el president Puigdemont".

Lamenta no haver pogut reunir-se a les oficines de la Generalitat

Torrent ha lamentat no haver pogut fer ús de les instal·lacions de la Generalitat a Brussel·les. "Això no és normal" ja que les hauria d'haver pogut utilitzar com a president del Parlament, ha dit. També ha lamentat que no se li permeti reunir-se amb el "president Puigdemont i els consellers de la Generalitat".

Per tot plegat, ha avançat que ha donat instruccions als serveis jurídics perquè "em semblen que es vulneren els drets fonamentals dels conselleres i consellers, de Puigdemont i de la institució que represento", des de l'òptica del marc legal espanyol, però també el belga, "ja que estem en la capital d'aquest país".

"És una situació anòmala democràticament i escandalosa que va en contra de la voluntat de diàleg i dels drets particulars dels diputats electes i la institució que represento. He demanat als serveis jurídics que informin i actuïn en conseqüència."

Torrent s'ha reafirmat en el compromís de defensar "els drets polítics fonamentals" de tots els diputats i diputades, "sobretot d'aquells que no els poden exercir amb normalitat, els que són a Bèlgica i a la presó". "Per ells i pels electors que representen", ha afegit.

Per Torrent, la trobada amb Puigdemont s'hauria de produir amb "plena normalitat democràtica" i ha insistit que és "saludable" que es pugui reunir amb Puigdemont per parlar de la investidura i del futur del Parlament i del país.

"No podem interioritzar de cap manera que ho haguem de fer a Brussel·les. El que tocaria és que aquesta reunió es pogués fer a Barcelona i a Catalunya."

 

Torrent s'ha reunit primer amb Puigdemont i, una hora després, s'hi han afegit els diputats electes que són a Bèlgica: Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí. 

 

El president del Parlament ha viatjat a primera hora del matí a Bèlgica per reunir-se amb Carles Puigdemont.

.@rogertorrent, president del @parlament_cat ja és a l'avió per viatjar cap a Brussel·les on es reunirà amb @krls i la resta de diputats electes a la capital belga, @toni_comin @MeritxellSerret @ClaraPonsati i @PuigGordi pic.twitter.com/JzoYp1Byqk

— Txell Ortiz Vilaseca (@txell79) 24 de gener del 2018

L'avió en què viatjava Torrent ha aterrat a tres quarts i cinc de deu del matí.

 El debat d'investidura es farà dimarts que ve, dia 30, i es farà en un sol dia.

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut