Barcelona

Torrent proposa Puigdemont com a candidat a ser investit president de la Generalitat

El president del Parlament demana reunir-se amb Rajoy per analitzar la situació "anòmala" que viu Catalunya

RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat que proposa formalment Carles Puigdemont com a candidat a ser investit president de la Generalitat. Puigdemont és el candidat consensuat pels partits independentistes, després de la ronda de consultes de la setmana passada. Ni Ciutadans ni cap altra formació han presentat cap alternativa.

En la seva compareixença, Torrent ha subratllat que ha demanat per carta reunir-se amb Mariano Rajoy per analitzar la situació "anòmala" que viu Catalunya, amb diputats empresonats i altres que són a l'estranger.

"La possibilitat d'afrontar aquesta investidura és una qüestió política i, tal com vaig dir en encetar el meu càrrec, la política ha de ser el centre de tot, i això implica per sobre de totes les coses, diàleg. És per això que he proposat, en una carta que he signat avui mateix, al president del govern espanyol, el senyor Mariano Rajoy, seure amb ell per analitzar i dialogar sobre la situació anòmala que viu el Parlament, en què vuit dels seus diputats veuen vulnerats els seus drets polítics de representació, i en conseqüència els de la ciutadania que representen."

 

 

Des de la Moncloa s'afirma que, fins ara, no s'ha rebut cap carta del Parlament de Catalunya en aquest sentit. En tot cas, fonts del govern espanyol han indicat que les qüestions judicials no són competència del cap de l'executiu de l'Estat.

Aquesta és la carta íntegra:

 

Carta de Roger Torrent a Mariano Rajoy by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Torrent vol anar a Estremera i Soto del Real

El president del Parlament ha explicat també que ja ha demanat poder visitar a la presó Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez i que té previst reunir-se aviat amb Carles Puigdemont i els altres diputats electes que són a Brussel·les.

"He iniciat els tràmits per poder veure els membres d'aquest Parlament que estan privats de llibertat per estar en situació de presó preventiva. Vull poder parlar amb el vicepresident Junqueras i també amb el conseller Forn i el diputat Sànchez. De la mateixa manera, també tinc previst reunir-me al més aviat possible amb els diputats i diputades que són fora del país."

El ple d'investidura encara no té, data però tot apunta que podria ser al començament de la setmana que ve.

Un debat d'investidura ple d'incògnites

La proposta formal de Roger Torrent es fa coincidint amb la presència de Puigdemont a Copenhaguen. El president cessat pel 155 s'ha desplaçat a primera hora d'aquest matí a la capital danesa per participar aquest migdia en un debat a la universitat de la ciutat escandinava. El president destituït desafia d'aquesta manera l'avís del govern espanyol i de la Fiscalia General de l'Estat, que havia advertit que demanaria al Tribunal Suprem que reactivi l'euroordre de detenció.

La designació de Puigdemont té obertes altres incògnites, especialment com participarà en el debat d'investidura. Sobre una hipotètica investidura a distància de Carles Puigdemont hi plana l'informe contrari que van fer per iniciativa pròpia els lletrats del Parlament, però també l'amenaça de l'Estat i dels partits del bloc del 155 d'impugnar-la. I si optés per una investidura presencial, el 130è president s'arrisca a ser detingut. A més, en el cas que sigui a distància, la mesa encara ha de decidir si accepta el vot delegat de Puigdemont i de la resta de membres de l'últim govern que són a Brussel·les, possibilitat que també rebutgen els constitucionalistes.

ARXIVAT A:
Article 155Eleccions 21DGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut