Pla curt del president del Parlament, Roger Torrent, abans d'intervenir al congrés d'Unió de Pagesos. 17 de febrer de 2018. (Horitzontal)
El president del Parlament, Roger Torrent, en una imatge d'arxiu
Barcelona

Torrent: "Mai no deixaré de denunciar la situació dels diputats presos i exiliats"

En una publicació a les xarxes, el president del Parlament reacciona a la plantada al Col·legi de l'Advocacia

RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, ha valorat aquest matí l'incident d'ahir al vespre a l'acte del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, on va parlar dels presos polítics i de la situació "anòmala" que viu el Parlament, amb diputats a la presó i a l'exili.

Roger Torrent defensa la llibertat d'expressió i reivindica els drets dels diputats que són a la presó o a Brussel·les. És la seva reacció, avui, a les xarxes socials, després que ahir el van plantar en un acte del Col·legi de l'Advocacia.

El president del Parlament diu en un escrit que ha publicat a Facebook i a Twitter que la seva obligació és vetllar pels drets dels centenars de milers de persones que han votat els representants polítics del país.

"Si no ho fes, si normalitzés aquesta anomalia, no estaria complint amb les funcions del meu càrrec. Continuaré defensant els drets dels 135 diputats, i mai no deixaré de denunciar la situació dels diputats presos i exiliats fins que siguin a casa."

 

 

Torrent assegura que la llibertat d'expressió ha de ser vàlida per a tothom i diu que, aquí, també s'hi inclouen els que es van aixecar de la cadira divendres durant el seu discurs al Col·legi de l'Advocacia. El president del Parlament remarca que el respecte institucional és bàsic.

"Considero bàsic el respecte institucional, però la defensa de la llibertat d'expressió es demostra sobretot quan veiem i sentim coses que no ens agraden."

Remarca que el sistema judicial espanyol i català és ple de bons professionals i diu que, precisament per això, cal que els professionals del món judicial assumeixin "la gravetat del moment que estem vivint".

Aquest és el moment en què el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, i els fiscals en cap de Catalunya i de Barcelona, Francisco Bañeres i Concha Talón, marxen de la sala quan Roger Torrent fa el seu discurs, passant per davant i per darrere de l'orador.

 

 

L'acció de protesta dels representants judicials i les paraules de la degana del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, que va retreure a Roger Torrent les seves referències als presos polítics catalans i el va urgir a acabar el seu discurs, han rebut diverses crítiques.

L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha lamentat la plantada a Torrent i ha dit que al Col·legi de l'Advocacia s'ha de poder parlar de tot.

 

 

El diputat de Junts per Catalunya Jordi Turull diu que les imatges de l'acte són molt eloqüents i demostren "el respecte que tenen per les institucions democràtiques catalanes i la llibertat d'expressió".

 


La diputada Elsa Artadi diu que la situació que es va viure ahir a l'acte del Col·legi de l'Advocacia és de "menyspreu per les institucions catalanes i enorme manca d'humanitat".

 

 

Josep Rull defensa el discurs de Roger Torrent i diu que "ha posat en valor la democràcia i l'Estat de Dret".

 

 

El coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha dit que les paraules de Torrent mereixen un respecte :

"En aquest moment i amb la situació que està vivint el país, les paraules del president del Parlament mereixen un respecte. I certes actituds no ajuden precisament a millorar la situació."


El també diputat, l'advocat Vidal Aragonés, de la CUP, diu que cal respectar el dret a dissentir, però mostra la seva repulsa per als que no respecten la vulneració dels drets fonamentals dels presos polítics.

 


El col·lectiu d'advocats Drets s'ha mostrat "avergonyit per la falta de respecte a la segona autoritat del país".

 


El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats Gabriel Rufian també s'ha referit a Twitter a la pòlemica a l'acte del Col·legi de l'Advocacia.

 

ARXIVAT A:
Article 155Govern empresonatProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut