Reunió de Torrent amb els grups parlamentaris i els membres de la mesa
Barcelona

JxCat, partidària d'una investidura dimecres, mentre que ERC proposa dimarts

La resta de formacions no mostren preferència per cap de les dues dates, però es neguen a una investidura telemàtica

RedaccióActualitzat

Encara no se sap la data i l'hora del ple d'investidura de la setmana que ve després de la reunió que el president del Parlament, Roger Torrent, ha mantingut aquest matí amb els grups parlamentaris i la resta de membres de la mesa. De la reunió n'ha trascendit que Junts per Catalunya proposa fer el debat dimecres a les quatre de la tarda, mentre que Esquerra s'inclinaria per dimarts.

La resta de grups asseguren que els és igual el dia del debat, sempre que la investidura no es faci de manera telemàtica i que el candidat sigui present a la cambra. 

La mesa no decidirà fins dimarts sobre el vot delegat

Tant si és dimarts com dimecres, ho farà amb els grups parlamentaris ja constituïts i amb els seus portaveu designats. Dilluns és el dia màxim perquè ho facin. D'aquesta manera s'activarà la junta de portaveus, que és el canal que tenen els grups per canalitzar les seves queixes i recomanacions a la mesa.

Amb totes les regles del joc parlamentari a punt, s'hauran d'anar aclarint les incògnites que encara planen sobre aquest debat per investir Puigdemont, el candidat proposat formalment per Torrent, ja que va ser l'únic que li van traslladar els grups.

La mesa, amb majoria independentista i que és qui té l'última decisió, encara no s'ha pronunciat sobre si permetrà el vot delegat. Previsiblement ho farà dimarts, si abans els diputats que viuen Bèlgica no han renunciat a la seva acta de diputat, com apunten diverses fonts que podrien fer alguns.

Puigdemont va registrar formalment la seva petició per al vot delegat en la investidura, però finalment la va retirar, tot i que la pot tornar a presentar en qualsevol altre moment, fins i tot poca estona abans del ple.

Puigdemont no descarta tornar

Torrent va traslladar aquest dimecres a Puigdemont la necessitat que hi hagi un govern com més aviat millor i que pugui governar des del primer minut. Torrent es va desplaçar a Brussel·les per reunir-se amb ell i els quatre diputats electes que són a la capital belga. Puigdemont no li va descarta tornar: "Hi ha moltes possibilitats: La investidura ideal és la investidura presencial".

El president del Parlament ha demanat als serveis jurídics que estudiïn la prohibició del govern espanyol de permetre'l reunir-se amb Puigdemont a l'oficina de la Generalitat a Brussel·les. Torrent ho va qualificar de vulneració greu dels seus drets i dels drets dels diputats.

El Govern espanyol ja ha avisat que si torna serà detingut i, de fet, ha incrementat els operatius policials a les fronteres i els punts clau del territori per evitar que pugui arribar al Parlament sense ser interceptat.

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaEleccions 21DInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut