Barcelona

Torrent convoca el ple d'investidura de Puigdemont per dimarts 30 a les 3 de la tarda

El president del Parlament publica a Twitter l'anunci de la convocatòria, després que el govern espanyol ha anunciat que impugnarà la candidatura

RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat el ple d'investidura de Carles Puigdemont per dimarts que ve, dia 30, a les 3 de la tarda. Ell mateix ha anunciat la convocatòria a Twitter.

 

 

En les últimes hores ha transcendit que Junts per Catalunya i Esquerra Republicana discrepaven sobre el dia per fer el debat. JxCat proposava fer-lo dimecres a la tarda, mentre que ERC s'inclinava per dimarts. Els altres grups parlamentaris han assegurat, després de reunir-se amb Torrent, que els era igual el dia del debat, sempre que la investidura no es faci de manera telemàtica i que el candidat sigui present a la cambra.

La decisió s'ha sabut després que el govern espanyol, a través de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que impugnarà la candidatura de Puigdemont com a president. Ja han demanat un informe al Consell d'Estat per avançar en aquesta direcció. La número 2 del govern Rajoy ha demanat a Torrent que proposi un altre candidat i ha argumentat que la situació de Puigdemont li impedeix ser-ho:

"La situació jurídica de Puigdemont li impedeix ser present a la investidura, perquè en el moment que trepitgi Espanya serà detingut."

El Ministeri de l'Interior ha incrementat els operatius policials a les fronteres i els punts clau del territori per evitar que pugui arribar al Parlament sense ser interceptat.

La mesa no decidirà fins dimarts sobre el vot delegat

El debat arribarà  amb els grups parlamentaris ja constituïts i amb els seus portaveu designats. Dilluns és el dia màxim perquè ho facin. D'aquesta manera s'activarà la junta de portaveus, que és el canal que tenen els grups per canalitzar les seves queixes i recomanacions a la mesa.

Amb totes les regles del joc parlamentari a punt, s'hauran d'anar aclarint les incògnites que encara planen sobre aquest debat per investir Puigdemont, el candidat proposat formalment per Torrent, ja que va ser l'únic que li van traslladar els grups.

La mesa, amb majoria independentista i que té l'última decisió, encara no s'ha pronunciat sobre el vot delegat. Previsiblement ho farà dimarts, si abans els diputats que viuen a Bèlgica no han renunciat a la seva acta de diputat, com apunten diverses fonts que podrien fer alguns.

Puigdemont va registrar formalment la seva petició per al vot delegat en la investidura, però finalment la va retirar, tot i que la pot tornar a presentar en qualsevol altre moment, fins i tot poca estona abans del ple.

Puigdemont no descarta tornar

Torrent va traslladar aquest dimecres a Puigdemont la necessitat que hi hagi un govern com més aviat millor i que pugui governar des del primer minut. Torrent es va desplaçar a Brussel·les per reunir-se amb ell i els quatre diputats electes que són a la capital belga. Puigdemont no li va descarta tornar: "Hi ha moltes possibilitats: La investidura ideal és la investidura presencial".

El president del Parlament ha demanat als serveis jurídics que estudiïn la prohibició del govern espanyol de permetre'l reunir-se amb Puigdemont a l'oficina de la Generalitat a Brussel·les. Torrent ho va qualificar de vulneració greu dels seus drets i dels drets dels diputats.

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàEleccions 21D
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut