Barcelona

Torrent ajorna la investidura i proposa al Parlament querellar-se contra Llarena

El president del Parlament ha convocat una reunió de mesa extraordinària aquest divendres al matí

RedaccióActualitzat

Després de la decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena de no deixar assistir Jordi Sànchez a la seva investidura, el president del Parlament ha decidit ajornar el ple previst per a aquest divendres al matí davant "la vulneració de drets del Tribunal Suprem".

Per donar resposta a la situació, Roger Torrent ha convocat una reunió de mesa extraordinària per a aquest divendres, a dos quarts d'onze del matí, per acordar la presentació d'una querella contra el magistrat del Suprem per prevaricació.

Torrent va proposar Sànchez com a candidat dissabte passat després de la quarta ronda de contactes amb els partits per proposar un candidat a la presidència de la Generalitat.

Dos dies després, va demanar per escrit al jutge Llarena que dugués a terme les mesures necessàries perquè Sànchez pogués sotmetre's al debat d'investidura.

En l'escrit, Torrent justificava la decisió arran de "la concessió de les mesures cautelars per part del Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides" que demanaven a Espanya garantir els drets polítics de Sànchez.

Sobre la resolució de l'ONU, Llarena ha recordat aquest dijous que el govern espanyol té sis mesos per presentar-hi les seves consideracions. El jutge creu, a més, que aquesta resolució no és vinculant per al Tribunal Suprem.


Segon ple d'investidura de Sànchez ajornat

És la segona vegada que Torrent ajorna un ple d'investidura de l'exlíder de l'ANC i número dos de JxCat. En l'anterior ocasió va ser el 9 de març arran de la també negativa de Llarena de deixar-lo assistir.

Aquest és el quart debat d'investidura que convoca Torrent i el tercer que no s'arriba a fer: el de Puigdemont, el primer de Sànchez i aquest segon del diputat que és a la presó de Soto del Real.

L'únic que s'ha arribat a fer és el de Jordi Turull, que en ser rebutjada la seva investidura va engegar el calendari per a la convocatòria automàtica d'eleccions d'aquí dos mesos. El segon debat d'investidura de Turull no va arribar a celebrar-se després del seu empresonament.

 

JxCat i ERC, contra la decisió de Llarena

Des de JxCat, Elsa Artadi ha valorat la decisió de Llarena com el resultat de no acceptar els resultats del 21D. La formació assegura que notificarà al Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides la decisió de la justícia espanyola, que ha qualificat de "cop d'estat togat".

"És un cop d'estat togat. Han canviat l'exèrcit pels jutges".

El portaveu dels republicans, Sergi Sabrià, creu que el jutge del Suprem ha perdut l'oportunitat de "deixar de fer el ridícul en l'àmbit internacional" i ha celebrat la proposta de Torrent.

"Celebrar la decisió del Parlament de presentar una querella contra Llarena i, per tant, de defensar-se i defensar-nos a tots els catalans".

Cs no permetria una querella amb diners públics

Ciutadans ja ha avançat que no permetrà una querella contra el jutge Llarena amb diner públic i si cal demanarà informe als lletrats per denunciar-ho. Segons Carlos Carrizosa, els independentistes no hi estan legitimats.

"No pot el bloc independentista amb el 47% dels vots posar una querella criminal amb fons públics per atendre un interès d'una persona".

"Això seria una utilització il·legítima dels diners públics i això sí, efectivament, es pot perseguir judicialment".

Carrizosa ho ha qualificat de "despesa il·legal" que "denunciaran on faci falta".

 

Abans de la decisió de Torrent, tant Cs com el PP ja havien sol·licitat que el president de la cambra ajornés el ple d'investidura de Sànchez. Inés Arrimadas apel·lava al "realisme, seny i convivència".

Per la seva banda, Xavier García Albiol havia demanat per carta a Torrent que, "davant la impossibilitat de la presència del candidat a la presidència de la Generalitat en el debat i votació del debat d'investidura" procedís "a la desconvocatòria de la sessió plenària".

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés catalàJxCat
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut