Torra vol un "govern fortíssim" per a una "legislatura d'excepcionalitat i provisionalitat"

Torra detalla un "pla de xoc" per revertir i explicar les conseqüències del 155 a la població

RedaccióActualitzat

El diputat de Junts per Catalunya, Quim Torra, és el nou candidat a la presidència de la Generalitat. En la seva primera entrevista com a candidat, ha parlat a TV3 de quin serà el seu pla de govern.

Quim Torra ha explicat que cal un "govern fortíssim" per una legislatura que ha definit així: "d'excepcionalitat i provisionalitat". I ja ha detallat una part de l'acció que vol impulsar: denunciar el 155, recuperar les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, iniciar un procés constituent i "obeir la voluntat dels catalans":

"Només contemplo la possibilitat d'obeir la voluntat dels catalans, és el límit que em marco"

Torra ha explicat que, no obstant això, mantindrà "l'aposta de mà estesa i de diàleg":

"Diàleg és una de les paraules que més es repetiran en el discurs de demà"

El diputat de Junts per Catalunya ha avançat que proposarà reunir-se amb Rajoy i Juncker.

 

Torra assegura que Catalunya viu "una crisi humanitària amb gent a la presó i a l'exili" que no es viu en cap país de la Unió Europea. Per això, defensa que "calen gestos simbòlics importants". Entre d'altres, ha promès que penjarà "un llaç groc a la façana del Palau de la Generalitat".

"Necessitem un país fortíssim. Tenim un repte fonamental. Estem davant una crisi humanitària amb gent a la presó. Cap país de la UE viu res semblant"

 

Les decisions i el despatx

Torra ha reivindicat el seu paper com a president, assegurant que serà ell qui prendrà les decisions. Tot i això, ha preferit esquivar un tema simbòlic com quin serà el seu lloc de treball habitual. Ocuparà el despatx de president del govern?

"Com a president de la Generalitat, estaré al Palau de la Generalitat. Sobre el tema dels despatxos, desconec on hauré de situar-me. Crec que no és un tema rellevant"

Tot i això, Torra reconeix que l'anomenat "govern exterior" tindrà un pes important:

"En el nostre pla d'acció, nosaltres tenim tres vies d'acció política: l'exili, les institucions catalanes i la ciutadania empoderada"

 

Pla de xoc pel 155 i nou govern

El candidat a president de Junts per Catalunya ha explicat que vol revertir i explicar les conseqüències del 155 a la població

"La primera mesura que prendré com a president és nomenar els consellers i posar en marxa un comissionat per investigar les conseqüències del 155. La ciutadania ho ha de saber tot i ho hem d'explicar amb transparència"

Torra ha afegit que també impulsarà la internacionalització de la situació catalana i la prevenció de la fractura social. Promet ser el president de tots els catalans a través dels valors republicans.

 

Tuits polèmics

El quart presidenciable d'aquesta legislatura també ha hagut de respondre les crítiques de l'oposició i explicar els seus tuits del 2012 que han aixecat polèmica. El candidat a president de la Generalitat, ha demanat disculpes si ha ofès a algú:

"Lamento molt que una trajectòria tan pública com professional ara es vegi sota vigilància per 6 tuits publicats fa sis anys. El debat ha de ser sobre el meu currículum i les coses que he fet. I demano disculpes si he ofès algú perquè no era en absolut la meva intenció."

 

 

Investidura dissabte i dilluns

Torra ha estat l'escollit per Carles Puigdemont. Se sotmetrà aquest dissabte al debat d'investidura, que previsiblement acabarà dilluns en una segona votació.

El debat començarà amb el discurs d'investidura del candidat. Després de dinar  intervindran els presidents dels grups parlamentaris i al vespre es farà la votació.

Si el candidat no obté majoria absoluta -68 vots- caldrà anar a una segona votació dilluns, en què en tindria prou amb 66 vots, la xifra que sumen Junts per Catalunya i Esquerra, sempre que la CUP mantingui l'abstenció.

ARXIVAT A:
InvestiduraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut