Sant Joan de Vilatorrada

Milers de persones s'apleguen a les presons i reclamen unitat

El dia que s'han donat a conèixer els escrits d'acusació, Torra ha respost que no votaran a favor dels pressupostos de Sánchez

RedaccióActualitzat

Actes de protesta contra la presó dels líder independentistes a Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric, amb motiu del primer aniversari de l'empresonament d'Oriol Junqueras i de Joaquim Forn i just en el dia que s'han fet públics els escrits de la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat amb les seves peticions de pena.

Amb el lema "Un any de segrest del govern", els han convocat les Assemblees en Defensa de les Institucions Catalanes, que agrupa funcionaris de la Generalitat contraris al 155.

Torra: "No als pressupostos"

Milers de persones s'han aplegat a Lledoners des de les set de la tarda amb proclames com "Seguirem determinats, vencerem", a favor de la llibertat dels presos i demanant "unitat" als partits independentistes.

A Sant Joan de Vilatorrada, hi ha intervingut el president Quim Torra, que ha començat amb una urna de l'1-O a la mà.

"Això són 200 anys de presó per l'Estat Espanyol, us imagineu algun estat a Europa que això suposés 200 anys de presó? Això és el més important que ha fet Catalunya en la seva història contemporània. Defenseu-ho sempre, defenseu-ho ho sempre". 
 

 

Torra ha visitat aquesta tarda durant unes dues hores els líders independentistes que hi ha a Lledoners. El president de la Generalitat ha assegurat que avui el govern espanyol ha respost el seu ultimàtum.

"Vaig demanar al president Sànchez que en el termini d'aquests 30 dies plantegés una oferta al poble de Catalunya, un referèndum acordat i vinculant. Avui tenim la resposta de l'Estat espanyol, que són més de 200 anys de presó. Doncs president Sánchez, nosaltres el poble de Catalunya li retirem el suport i li diem que no votarem els  pressupostos".

"No hi ha passos enrere, hem de mirar endavant perquè la llibertat ens hi obliga. Necessitem ser lliures del tot".

 

 

Forn: "No us deixeu desanimar"

Ha presentat l'acte el regidor d'ERC de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, que ha promès als presos que no "pararem fins que sigueu lliures".

A l'escenari s'han llegit les cartes de Joaquim Forn, Oriol Junqueras i una tercera de conjunta dels set presos independentistes que són a Lledoners.

Beta Forn, ha llegit el missatge del seu pare, que ha demanat als independentistes que no es deixin "desanimar", ja que els empresonats estan "més forts". 

"Potser algú havia imaginat que la presó i l'exili ens farien desisitir, que ens afeblirien, que renunciriem a les nostres conviccions, però no ha estat així. La presó ens ha fet més forts".

 

Junqueras: "Això és un càstig"

Junqueras també ha destacat que "ens volen escarnir i humiliar, però nosaltres seguirem. No saben que els hem perdut la por". Qui ha traslladat el missatge ha estat, Marta Vilaret, amiga de la família.

No hi era cap familiar de Junqueras, perquè aquest vespre també s'ha fet un acte a Sant Vicenç dels Horts, en el dia de l'aniversari del fill de l'exvicepresident.

"Això és un càstig, no hem comès cap delicte".

 

S'hi han sumat tots els familiars dels presos per parlar d'esparança i de democràcia. La parella de Josep Rull, Meritxell Lluís, ha llegit la seva carta.

"La nostra causa és la causa de la llibertat, dels drets civils, de la decència i democràcia, dels valors republicans".

 

 


Actes a Puig de les Basses i Mas d'Enric

A les vuit del vespre també han començat els actes a la presó de Puig de les Basses, on hi ha tancada l'exconsellera Dolors Bassa, i a Mas d'Enric, on hi ha l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell.

A Mas d'Enric, hi han anat el vicepresident del govern, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, que prèviament s'han reunit amb Forcadell. Segons han dit, l'han vist "amb la mateixa força i conviccions que sempre".

En el seu parlament, Aragonès ha fet una crida a la "mobilització màxima, continuar als carrers i una màxima unitat estratègica". 

"Avui hi ha un govern de l'Estat que mira cap a una altra banda, que continua amb la línia repressiva de Mariano Rajoy i que amb aquest govern de l'Estat no s'hi pot col·laborar".

 

Entre crits dels assistents d'"unitat" Artadi ha defensat que hi hagi riquesa entre els independentistes.

"Unitat no vol dir que el Pere i jo haguem de portar el mateix jersei. La riquesa és que el Pere i jo poguem dissenyar junts, i amb tots vosaltres, i amb les entitats i amb les grans organitzacions que tenim, una estratègia comuna i que ho poguem fer des d'aquesta riquesa perquè quan hem anat units hem avançat". 

 

A Figueres, com es ve fent cada setmana, s'ha repetit la mobilització de suport de Dolors Bassa. Hi ha anat la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón i Ernest Maragall, d'Ensenyament. També hi era l'eurodiputat d'ERC, Josep-Maria Terricabras. 

El cunyat de Bassa ha traslladat les seves paraules: 

"És venjança, menyspreu, escarment o el que vulgueu dir-ne".

 

 

Acte a Sant Vicenç dels Horts

En l'acte a Sant Vicenç dels Horts, població de Junqueras, s'ha fet una marxa silenciosa amb torxes i espelmes. L'ha organitzat "Free Junqueras" i Esquerra amb el títol "Un any de repressió, un any més forts".

Un miler de persones han dut pancartes en solidaritat amb tots els polítics empresonats i exiliats. Hi han estat l'alcaldessa i Joan Josep Nuet (En Comú-Podem), Carles Riera (CUP-CC) o Gabriel Rufián (ERC).

Carles Riera: "Avui l'estat ens acusa. Avui nosaltres l'acusem per ser un estat autoritari i antidemorcràtic. L'acusem de ser còmplice del feixisme i amb el feixisme no es dialoga, el feixisme i l'estat que els represent se'ls derrota lluitant".

Joan Josep Nuet: "Davant d'un fet tan greu com posar a la presó a gent que no pensa com nosaltres, un demòcrata no pot ser equidistant, un demòcrata no pot dubtar. Amics, amigues, avui és democràcia o barbàrie".

 

Visita de Torra als presos

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha arribat a les cinc de la tarda a la presó de Lledoners per reunir-se amb els set líders independentistes que hi ha empresonats.

S'ha trobat amb Junqueras, Forn, Rull, Romeva, Sànchez i Cuixart. No se sap si també ho ha arribat a fer amb Turull, a qui aquesta tarda el Suprem ha donat un permís extraordinari per visitar el seu pare hospitalitzat.

Vehicle on viatjava Turull abandonant Lledoners (ACN)

 

Un any de presó

El 2 de novembre del 2017, la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va dictar presó preventiva per als exconsellers del govern Puigdemont que van comparèixer a declarar.

Junqueras i Forn no n'han sortit en aquests 365 dies; Turull, Rull i Romeva en van sortir el desembre del 2017 i hi van tornar a entrar el març del 2018, i Borràs i Mundó, també van sortir el desembre i han seguit en llibertat provisional.

En el cas de Santi Vila se li va dictar presó eludible sota fiança.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatQuim TorraProcés catalàIndependènciaOriol JunquerasJoaquim FornJordi CuixartJordi SànchezJordi TurullJosep RullRaül RomevaRebel·lióMalversacióJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut